Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju: Zbog visokih troškova energije električni automobili gube na atraktivnosti, jer ako se nastavi kriza pitanje je da li će biti interesa od strane investitora za izgradnju punionica.

Visoki troškovi energije prete budućnosti električnih automobila, upozorili su šefovi industrije u Nemačkoj, piše The Guardian.

Rast cena električne energije, kao i cena i dostupnost sirovina, uz hroničnu nestašicu delova i sveprisutno smanjenje prihoda građana, imaju značajan uticaj na proizvodnju i prodaju automobila. Ako se ovakav trend nastavi, takođe postoji zabrinutost da će doći do posrednog uticaja i na investitore koji neće imati razlog da grade postrojenja za punjenje vozila, što će električne automobile učiniti manje privlačnim.

Sve do ove krize, električni automobili bili su sve atraktivniji – pogotovo kako su rasli troškovi goriva – ali od nedavnog porasta cena električne energije, recimo u Nemačkoj za oko trećinu u poređenju s prošlom godinom, razlika u troškovima se smanjila.

„Ako električni automobili poskupe i postanu neatraktivni za korišćenje, električna mobilnost je u opasnosti od kolapsa jer retko ko će kupiti električni automobil“ – rekao je nemačkim medijima automobilski ekonomista Stefan Bratzel.

Kako piše revija HAK, on i drugi zagovornici vozila na struju sada pozivaju nemačku vladu da osigura da cena električne energije ostane ispod cene benzina, za šta kažu da je ključno za budućnost električnih automobila.

Bonus video: Test – Koliko troši električni Mercedes EQS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare