Foto: Nick N A / Shutterstock.com

Volkswagen Grupa će u potpunosti zatvoriti fabriku u Nižnjem Novgorodu gde se vozila marke Volkswagen i Škoda proizvode pod ugovorom sa GAZ Grupom, a kao razlog se navodi da fabrika GAZ-a ne dobija dovoljno delova kako bi se nastavila proizvodnja vozila za nemačku kompaniju. Ipak, drugo postrojenje VW Grupe u ruskom gradu Kaluga još uvek nije zatvoreno.

Volkswagen je još u martu saopštio da će proizvodnja u gradovima Kaluga i Nižnji Novgorod biti zaustavljena na neodređeno vreme zbog sankcija zapadnih zemalja, i da će izvoz vozila u Rusiju biti u potpunosti obustavljen.

Međutim, prema najnovijim informacijama koje je objavio sindikat radnika fabrike u Nižnjem Novgorodu, nemačka kompanija je rešila da u potpunosti odustane od proizvodnje u ovoj fabrici, koja se nalazi oko 430 kilometara severoistočno od Moskve. Razlog za ovaj potez jeste nedostatak delova koji se proizvode u Evropskoj uniji, ali i komponenti iz Ukrajine. Pored toga, Rusija nije u stanju da proizvede ekvivalentne delove, a problemi sa lancima snabdevanja i nemogućnost predviđanja normalizacije rada doveli su do toga da Volkswagen u potpunosti odustane od proizvodnje automobila u ovoj fabrici.

Ipak, Volkswagen još uvek ne odustaje od poslovanja u Rusiji. Oprema i mašinerija iz fabrike u Nižnjem Novgorodu biće prebačena u postrojenje Volkswagena u Kalugi, koje je u direktnom vlasništvu nemačkog proizvođača. VW zapošljava skoro 4.200 radnika u Kalugi.

Nemačka kompanija nije htela da komentariše odluku o kraju proizvodnje u Nižnjem Novgorodu, ali su saopštili da su zatvorili svoju kancelariju u tom gradu od 5. jula. Većina radnika je dobrovoljno otišla uz otpremnine u visini od 6 mesečnih plata.

Bonus video: Vi ste pitali, mi odgovaramo – Kakva je nova Mazda CX-5?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare