Foto: Marcel Paschertz / Shutterstock.

Rizik od potencijalne isporuke prirodnog gasa Nemačkoj iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini predstavlja ozbiljnu pretnju za glavnu fabriku Volkswagena u Volfsburgu, ali nemačka kompanija ima rešenje.

Izvršni direktor Volkswagena Herbert Diess izjavio je da je zabrinut povodom situacije sa snabdevanjem energenata, pa je zbog toga rešio da povuče određene poteze.

„Volkswagen će kao energetski izvor koristiti termoelektrane na ugalj nešto duže nego što je bilo očekivano“, izjavio je Diess u ponedeljak tokom diskusije na YouTube-u. Volkswagen je u fazi transformacije svoje elektrane koja se nalazi u Volfsburgu. Prvobitna ideja jeste bila prelazak na prirodni gas koji je bolja i dugoročna opcija za zaštitu životne sredine, međutim dešavanja u Ukrajini su zaustavila ove promene.

Prema rečima izvršnog direktora, ova odluka je samo privremena, ali je sasvim jasno da će njihova elektrana koristiti ugalj sve dok se ne stabilizuje situacija na tržištu energenata, a to najviše zavisi od budućih poteza Rusije i Evropske unije.

Ruski Gazprom je obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj prošle nedelje i zapretio je da će to učiniti i drugim državama, na taj način povećavajući odmazdu za sankcije koje su uvedene Rusiji.

Mercedes je već saopštio da traži energetske alternative za ruski gas, a i drugi nemački proizvođači automobila su vrlo zabrinuti i održavaju bliske kontakte sa vlastima u Berlinu.

Bonus video: Koje su najveće opasnosti vožnje na dva točka i kakav je sad ovo Audi Q5?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram