Volkswagen zabeležio rekordnu zaradu

Auto 29. jul. 202116:14
Podeli:
Volkswagen
Volkswagen Foto:EPA-EFE/Alex Plavevski

Za Volkswagen je korona završena, barem u poslovnom smislu jer su rekrodnom operativnom zaradom u prvih 6 meseci ove godine zabeležili rekord.

Volkswagen je zabeležio rekordan operativni profit od blizu 11,4 milijardi evra u prvoj polovini godine, što je potvrda da je prevazišao efekte pandemije koronavirusa, piše N1.

Najveći evropski proizvođač automobila saopštio je da je ovaj rezultat postignut „uprkos izazovnom okruženju koje i dalje postoji“ i nakon gubitka od skoro milijardu i po evra na početku godine.

Operativna zarada u prvoj polovini godine premašila je ukupnu zaradu u 2020. godini.

Nakon odbijanja poreza, Volkswagenu ostaje profit od 8,4 milijardi evra, dok je u istom periodu prošle godine bio u minusu za više od milijardu evra, podseća agencija DPA. Promet je povećan za više od trećinu i premašio je vrednost od 130 milijardi evra.

Direktor kompanije Herbert Dajs rekao je da je prodaja skupljih modela sa maržom zarade od preko 10 odsto bila „naročito dobra“.

Kompanija je objavila optimističnu prognozu za poslovanje do kraja godine, sa zaradom u visini od 7,5 odsto ukupnog obrta u odnosu na ranije očekivanih šest procenata.

Folksvagenova holding kompanija Porsche takođe je objavila povoljniju prognozu za ovu godinu, sa zaradom od 3,4 do 4,9 milijardi evra nakon plaćanja poreza. Ranije je očekivala 2,6 do 4,1 milijardi evra.

Bonus video: Koji vozači će morati dva puta da plate tehnički pregled

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar