Foto: Volkswagen

Čuvena luksuzna krstarica kompanije iz Volfsburga trebala je da dobije i drugu generaciju, ali se zbog Dizelgejta to nije desilo. Ipak, povodom 20. godišnjice ovog modela, Volkswagen je rešio da objavi fotografije prototipa druge generacije Phaetona.

Nikad predstavljeni naslednik Volkswagen Phaetona ugledao je svetlost dana, iako je od planova za drugu generaciju Volkswagen odustao već 2016. godine, pre svega zbog Dizelgejt skandala i tranzicije ka elektromobilnosti.

Iako je Phaeton dobio naslednika u Kini u vidu modela Phideon, ostatak sveta nikada nije dobio priliku da uživa u drugoj generaciji najluksuznije limuzine Volkswagena. Nove fotografije pokazuju prototip koji je proizveden kao deo konačne odluke o tome da li bi kompanija trebalo da predstavi ovaj model ili ne. Novi Phaeton bi bio postavljen na MLB platformu VW Grupe, koju bi delio sa brojnim modelima kao što su Audi A5, Audi A7 i Porsche Macan.

Foto: Volkswagen

Izgled spoljašnjosti je evolucija originalnog dizajna Phaetona, sa velikom hromiranom maskom hladnjaka koja je najupečatljiviji dizajnerski detalj prednjeg dela. Linije postaju oštrije ka kraju vozila, što dosta podseća na aktuelni Audi A6. Izgled hromiranih okvira prozora, detalja na branicima i bočnih pragova dosta podseća na dizajn originalnog Phaetona.

Foto: Volkswagen

Enterijer ima dosta detalja za koje je dizajner, Tomasz Bachorski, rekao da su „ispred svog vremena“. Može se primetiti zakrivljeni centralni ekran koji neće biti deo produkcijskog vozila Volkswagena sve do 2018. godine, kada je debitovao u modelu Touareg, sa kojim bi Phaeton druge generacije delio platformu da je ikada napravljen.

Foto: Volkswagen

Enterijer takođe odlikuju krem kožna sedišta sa detaljima od drveta koji naglašavaju luksuz i ekstravagantnost ovog modela. Phaeton je pre svega namenjen putnicima na zadnjoj klupi, a za njih je namenjen komfor kojeg se ne bi postideli ni najnovije luksuzne limuzine premijum nemačkih proizvođača. Tu su dva ekrana, ali i mali tablet za kontrolu infotejment sistema.

Foto: Volkswagen

Sve u svemu, ostaje žal zbog činjenice da je Volkswagen odustao od druge generacije Phaetona. Ovaj prototip i dalje izgleda vrlo atraktivno i sigurni smo da bi doživeo uspeh na tržištu koje je preplavljeno SUV modelima i krosoverima.

Bonus video: Vi ste pitali, mi odgovaramo – Kakva je nova Mazda CX-5?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)