Priznajem da nisam očekivala da će me po trkačkoj off-road stazi u Španiji voziti žena. Još manje sam očekivala da će to biti Juta Klajnšmit - carica koja je prva ikada pobedila na najtežoj off-road trci na svetu - reliju Dakar. A ponajmanje sam očekivala da će me vožnja u zverskoj Cupri Extreme ABT toliko raspametiti, jer moje emocije i dalje rade na benzin, a ovo je vozilo na struju. Kako je protekla ludačka vožnja "pun gas" sa ovom ženom za volanom, pogledajte u kratkom videu na početku ovog teksta.

U okviru Cupra događaja u Barseloni na kom je Nova.rs portal prisustvovao, imali smo priliku da vozimo ili da se vozimo u svemu što nosi znak Cupra. Od SUV modela automobila, preko brzih karavana i hečbeka, do pravih trkačkih vozila, pa sve do – jahte sa znakom Cupra.

Iako je sve po redu bilo vrlo zanimljivo i intenzivno, ipak je vožnja u Cupri Extreme ABT bila nešto što se izuzetno retko dešava. Još ređe da vaš lični vozač bude pobednik Dakara.

offroad, vožnja, extreme abt, auto, automobil Cupra
Foto: Cupra

Slaba sam na reli Dakar decenijama unazad, a takmičenje Extreme E je pandan ovom ludilu, s tom razlikom da su trkačka vozila ovde na struju.

offroad, vožnja, extreme abt, auto, automobil Cupra
Foto: Cupra

Ali osim zvuka i mirisa, sve drugo je isto – prašina, drift, doslovno letenje, gigantske gume i ponajviše od svega osećaj koji imate dok ste vezani sa svih strana u automobilu koji nije normalan.

offroad, vožnja, extreme abt, auto, automobil Cupra
Foto: Cupra

Cupra Extreme ABT ima 550 KS i iako velika, zapravo je lagana, a kako za pogon koristi elektromotore to znači da joj je ubrzanje poput, najblaže rečeno, pravo pravcatog lansiranja.

Kako se (ne)čuje i kako izgleda vožnja u jednom od ovakih trkačkih automobila namenenjih brzoj vožnji u najtežim uslovima i najnepristupačnijim terenima planete Zemlje, pogledajte u videu na početku ovog teksta.

offroad, vožnja, extreme abt, auto, automobil Cupra
Foto: Cupra

Bonus video: Ako ste propustili drugu epizodu auto emisije „Vožnja sa Tinom i Nebojšom“, pogledajte je u videu ispod

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)