Foto: Shutterstock

Svako ko živi blizu neke prometne saobraćajnice zna koliko tokom noći može da zasmeta kada prođe vozilo sa preglasnim zvukom motora. I dok ljubitelji automobila za ovo donekle mogu da imaju razumevanja, ipak je više onih kojima to prilično smeta.

Buka od saobraćaja u noćnim satima može da bude nepodnošljiva, a dovoljan je samo jedan sportski automobil ili motocikl s “pojačanim” izduvom da vam miran san pretvori u haos nesanice.

Foto:shutterstock

Gradska skupština rumunskog glavnog grada Bukurešta nedavno je predstavila nacrt propisa koji ima za cilj da smanji količinu buke koju proizvodi saobraćaj u gradu. Novim projektom je predviđena zabrana noćnog saobraćanja automobila i motocikala koji proizvode buku veću od 95 decibela.

Kretanje automobila i drugih vozila koja su glasnija od 95 decibela bilo bi dozvoljeno samo između 8 i 21.59h. Oni koji prekrše novu uredbu o noćnoj buci suočiće se s novčanom kaznom do čak 1.000 evra.

Inače, procenjeno je da u Bukureštu oko 700.000 stanovnika trpi prekomernu saobraćajnu buku. Čak 12.419 zgrada nalazi se u područjima s noćnom bukom većom od 60 decibela, piše revija HAK.

Buka iznad ovog nivoa izaziva nelagodu, remeti san, utiče na mentalno zdravlje, radnu produktivnost, proces učenja i društveno ponašanje, izaziva stres i može uzrokovati hronični umor, nesanicu ili kardiovaskularne bolesti.

Bonus video: Poslušajte zvuk BMW drift automobila koji su protutnjali kroz Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (0)