Toyota se primila na struju: Stiže Proace City Electric

Auto 07. maj. 202113:42 > 13:46
Podeli:
Proace
Foto: Toyota/Promo

Dizelaši svakako postaju prošlost u segmentu komercijalnih vozila, koji se ubrzano kreće ka potpunoj elektrifikaciji. Tako se Renault, Ford, Nissan, Fiat i drugi utrkuju ko će pre ponuditi čista komercijalna vozila, kojima je prirodno stanište upravo gradska zona. Da ne bi mnogo kasnila za rivalima, kao što je bio slučaj sa prvim putničkim modelom na struju, sada je i Toyota opremila svoj Proace City električnim srcem.

Pročitajte još:

Nova Toyota Proace City Electric označava proširenje palete Toyota Professional elektrifikovanih lakih teretnih vozila i vozila za prevoz putnika, što japanskog proizvođača čini konkurentnim u segmentu kompaktnih furgona koji je vrlo tražen u Evropi.

Inače, godišnja prodaja kompaktnih električnih furgona udvostručila od 2017. na gotovo 20.000 vozila, pri čemu to tržište raste četiri puta brže nego segment srednje teških električnih furgona.

Proace
Foto: Toyota/Promo

Nova paleta biće predstavljena u četvrtom tromesečju 2021, a nudi furgon i varijantu Verso za prevoz pet do sedam osoba uz standardni (4,4 m) i duži (4,75m) međuosovinski razmak, kao i Crew Cab.

Bez obzira na električni pogon, zapremina je ista kao i kod konvencionalne Proace City verzije – do 4,4 m3, a nosivost je do 800 kg dok je maksimalna težina prikolice 750 kg.

Proace
Foto: Toyota/Promo

Sve varijante Proace City Electric modela imaju elektromotor snage 136 KS/100 kW koji pokreće prednje točkove. Baterija od 50 kWh omogućava ciljani domet vožnje prema WLTP standardima između 260 i 280 km.

Nudiće se u verzijama Combi, Shuttle, Family i Family+, pri čemu je poslednja opremljena virtuelnim ekranom u boji, satelitskom navigacijom i alu naplacima od 17 inča.

Proace
Foto: Toyota/Promo

Ovaj model ima odličan potencijal da pomogne Toyoti da dostigne svoj cilj udela pogona s nultom emisijom većim od 10% u Evropi do 2025.

Novi model će se postepeno uvoditi u Evropu, prvo u Francusku, Holandiju, Norvešku, Švajcarsku i Veliku Britaniju i to u četvrtom kvartalu 2021, dok će ostala tržišta uslediti do kraja godine i tokom 2022.

Proace
Foto: Toyota/Promo

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar