Foto:Shutterstock

Nova odluka Vlade je u skladu sa zabranom prodaje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem od 2030. godine, a punjači za električne automobile će biti obavezni sa sve nove kuće i zgrade u Engleskoj od sledeće godine.

Premijer Boris Džonson će kasnije danas saopštiti detalje ove odluke, a pored novih kuća i zgrada ova odluka se odnosi i na objekte poput supermarketa, kao i na renovirane objekte koje imaju više od 10 parking mesta. Vlada je saopštila da će biti predvodnik ove promene jer će instalirati oko 145.000 punjača za električna vozila svake godine, a do sada su podržali izgradnju preko 250.000 punjača.

„Kada uzmemo u obzir da se najveći broj električnih automobila puni kod kuće, ova odluka će značiti da će građani moći da kupe nove nekretnine koje su već spremne za električna vozila, a pored toga ćemo obezbediti i mogućnost punjenja u svim novim prodavnicama i brojnim drugim mestima širom Velike Britanije, što će omogućiti da punjenje električnih automobila bude jednostavno kao sipanje goriva danas“, navodi se u saopštenju.

Kako se bliži najavljena zabrana prodaje benzinskih i dizel automobila 2030., Vlada ulaže sve više novca u infrastrukturu za električna vozila, a pored ove odluke, radi se na metodu jednostavnijeg, beskontaktnog plaćanja električne energije.

Bonus video: Nova.rs u Nemačkoj testira najveći električni BMW

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram