Foto: Tata

Jedna od najvećih mana vozila na struju jeste njihova visoka cena, pa zato pojedini proizvođači pokušavaju da na tržište izbace male, električne automobile koji će biti pristupačni za većinu kupaca. Sada imamo i novog rekordera, sa cenom od svega 10.000 evra.

Mnogi su pokušavali, ali do granice od 10.000 evra se nikako nije moglo, makar u Evropi. Proizvođači sa Starog kontinenta čak nisu uspeli da spuste cenu ispod 25.000 evra, sve dok se nije pojavio električni Renault Twingo.

Ipak, još drastičnije smanjenje cene desilo se kada je predstavljena Dacia Spring koja konceptualno dolazi iz Indije, baš kao i model koji je debitovao pre nekoliko dana. Ime mu je Tiago.ev, a proizvod je kompanije Tata, koja je poznata po najjeftinijem automobilu na svetu, modelu Nano.

Foto: Tata

Što se cene tiče, Tiago.ev kreće od 849.000 rupija na indijskom tržištu, što je oko 10.500 evra. Radi se o ulaznom modelu sa manjom baterijom od 19.2 kWh, koja nudi 255 kilometara dometa po MIDC standardu.

Foto: Tata

U ponudi je nekoliko paketa opreme, ali i opcija sa većom baterijom od 24 kWh koja nudi domet od 315 kilometara. Što se punjenja tiče, Tiago.ev može da koristi punjač snage 3.3 kW, dok bolje opremljene verzije mogu da se pune snagom od 7.2 kW. Na „brzom“ punjaču korisnik može da očekuje 110 kilometara dometa za 30 minuta punjenja.

Kako piše Index.hr, što se pogona tiče, elektromotor razvija 75 KS i 114 Nm, što znači da je sasvim pristojan za gradsku vožnju, jer 60 km/h dostiže za 5,7 sekundi. Činjenica da se u Indiji nudi garancija od 8 godina ili 160.000 km na pogon i bateriju svedoči o tome da je ovaj automobil odlična kupovina.

Nažalost, Tata Tiago.ev se neće naći na evropskim putevima. Baš šteta, jer bi kod nas sa subvencijama koštao oko 5.500 evra, što je cena za koju više ne možete da kupite ni pristojan polovnjak.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare