Stellantis, partner srpskog „Fijata“, obustavlja proizvodnju širom Evrope

Auto 27. jun 202209:26 > 09:35
Podeli:
Foto:Shutterstock/Alessia Pierdomenico

Automobilski gigant Stellantis, koji obuhvata brendove Fiat, Peugeot, Citroen, Jeep, Opel, i još mnoge druge, primoran je da obustavi proizvodnju u nekoliko evropskih fabrika zbog nestašice mikročipova.

Od sutra, pa do 2. jula, biće zatvorena fabrika Melfi u južnoj Italiji, zbog strukturalnog nedostatka poluprovodnika, a glasnogovornik Stellantisa izjavio je da se odluke o proizvodnji donose iz dana u dan, još od početka pandemije koronavirusa. „Ne očekujemo stabilizaciju do kraja ove godine“, navodi se u saopštenju ove kompanije.

Foto:Shutterstock/MikeDotta

U ovom postrojenju proizvode se Fiat 500X, Jeep Compass i Jeep Renegade, a novi prekid proizvodnje znači da je fabrika Melfi punim kapacitetom radila samo sedam dana tokom juna, prema navodima UILM sindikata. Radnici na jugu Italije se plaše da će jul biti čak i gori, jer je kompanija najavila da nove zalihe komponenti trenutno nisu na vidiku. Samo u fabrici Melfi, Stellantis zapošljava više od 7.000 ljudi.

Kako prenosi Automotive News Europe, nedostatak komponenti utiče i na proizvodnju automobila u Francuskoj. Dva postrojenja će privremeno prestati sa radom, a radi se o fabrikama Citroena i Peugeota koje se nalaze u gradovima Ren i Sošo. Prema francuskim medijama, ova obustava proizvodnje prouzrokovana je kašnjenjem isporuka mikročipova od strane Continentala koji su neophodni za sistem navigacije. Glasnogovornik Stellantisa navodi da ova kompanija ne komentariše individualne dobavljače i da je prekid proizvodnje u ove dve fabrike povezan sa uskim grlom isporuke poluprovodnika.

Obe fabrike, koje proizvode automobile srednje veličine, već su imale obustave rada zbog nedostatka komponenti. Što se aktuelnog zatvaranja tiče, fabrika u Sošou neće raditi do sredine ove nedelje, dok će proizvodne trake u Renu biti zaustavljene 3. jula.

Bonus video: Otkrivamo najbolji trik za brzo rashlađivanje auta i testiramo Mazdu CX-5

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar