Samo u Beogradu ima 633 kamere na 262 lokacije: Šta „love“ i gde su locirane

Auto 26. jun 202218:23 > 18:26
Podeli:
Kamere u Savamali Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Utisak da je svaka raskrsnica u Beogradu pokrivena kamerama nije bez osnova. Prema dostupnim podacima MUP-a, ovo ministarstvo postavilo je 633 kamere na 262 lokacije u Beogradu, a koje automatski prepoznaju širok spektar saobraćajnih prekršaja, bez potrebe da policijski službenik kontroliše monitore. Na kraju teksta pogledajte i gde su locirane ove kamere.

Taj broj uključuje 357 fiksnih i 149 pokretnih kamera, kao i 127 „saobraćajnih“ kamera koje su povezane na softver koji automatski prepoznaje registarske tablice.

Prisutne u svih deset centralnih beogradskih opština, najviše ovakvih kamera ima na Novom Beogradu, piše Danas.

Šta snimaju ove kamere?

Ove kamere prepoznaju širok spektar saobraćajnih prekršaja - prekoračenje dozvoljene brzine, prolazak kroz crveno svetlo, kretanje u suprotnom smeru, kretanje žutom trakom, zaustavljanje na nedozvoljenom mestu, da li je vozilo registrovano… Njihova prednost je što po automatizmu prepoznaju navedene prekršaje, bez potrebe da policijski službenik kontroliše monitore.

Foto: Petar Lazović, Mup Srbije

To ne znači da nema posla i za policijske službenike. Nakon što kamera snimi prekršaj, službenici obrađuju foto-zapise i po registraciji utvrđuju vlasnike vozila. Foto-zapis prekršaja, zajedno sa prekršajnim nalogom se potom šalje na kućnu adresu vlasnika vozila. Vreme od činjenja prekršaja do prijema prekršajnog naloga varira, a nije neuobičajeno da prođe nekoliko meseci.

Kolike su kazne?

Po prijemu poziva sa fotografijama, vlasnik vozila može u roku od osam dana ili da javi MUP-u da je on upravljao vozilom, ili da pošalje kod notara overenu izjavu da je to učinio neko drugi. U tom slučaju, vodi se prekršajni postupak. Istovremeno, činiocu prekršaja se šalje i uplatnica preko koje u roku od osam dana može da plati polovinu određene kazne. Ignorisanje kazne vuče sa sobom prekršaj koji se kažnjava između 100.000 i 120.000 dinara.

Koji su najčešći prekršaji koje beleže kamere?

Spisak saobraćajnih prekršaja je veoma dugačak. Među najblažima spadaju oni koji se najčešće i detektuju nadzornim kamerama. Kazna od pet hiljada dinara se plaća ukoliko se vozi bez vezanog sigurnosnog pojasa ili telefonira u toku vožnje bez upotrebe hands free uređaja. Ista kazna sledi i za vožnju žutom trakom ili nepropisno postavljanje registracione tablice ili nalepnice.

Ozbiljniji prekršaji koji u najblažoj varijanti vuku kazne od 6.000 do 20.000 dinara podrazumevaju vožnja vozila kojem je registracija istekla do šest meseci, vožnja jednosmernom ulicom u suprotnom smeru, prevoz većeg broja lica od onog koji je upisan u saobraćajnoj dozvoli, korišćenje radar-detektora…

Nakon ovih, slede najoštriji prekršaji koji pored visokih novčanih iznosa podrazumevaju i privremenu zabranu upotrebe vozila, ali i zatvorske kazne. Oni obuhvataju odbijanje alko ili droga testa, vožnju noću bez svetlosne signalizacije, drastično prekoračenje brzine, nasilničku vožnju…

Gde su postavljene?

Najvidljivija raskrsnica sa četiri "saobraćajne" kamere na ovoj opštini je ona na uglu Bulevara Mihajla Pupina i Ulice Milentija Popovića između hotela Hajat i tržnog centra Ušće. Isti broj kamera je i na raskrsnici ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara, kao i na raskrsnici Vojvođanske i Gandijeve ulice.

Novobeogradska strana Brankovog mosta pokrivena je sa četiri kamere, dok se preko puta, na uglu sa Pop Lukinom ulicom nalazi jedna kamera. Pored te kamere, na opštini Stari Grad nalazi se još njih trinaest. Tri na Trgu Republike, jedna na Zelenom Vencu, dve kod Londona, jedna na Trgu Nikole Pašića…

Isti broj kamera (14) nalazi se i u opštini Zemun, a čak četiri snima ulazak na Pupinov most. Po jedna kamera nalazi se na Karađorđevom trgu, na uglu Ugrinovačke i Vrtlarske ulice, na raskrsnici Aleksandra Dupčeka i 22. oktobra, na uglu Ivićeve i Tošinog bunara…

Deset kamera pokriva opštinu Savski venac. Jedna snima ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, a jedna Bulevar Vojvode Mišića kod Sajma. Takođe se kamera nalazi i kod Muzeja 25. maj, kao i kod železničke stanice Prokop.

Na Paliluli, između ostalog, snima se ugao Despota Stefana i Cvijićeve, ulaz na Pančevački most, Višnjička ulica kod broja 82, Zrenjaninski put…

Što se tiče Zvezdare, sa četiri kamere snima se raskrsnica Bulevara Kralja Aleksandra, ulice Batutove i Stanislava Sremčevića. Na Vračaru, između ostalog, pokriven je Trg Slavija, raskrsnice Južnog bulevara i ulice Milorada Mitrovića, kao i raskrsnica Skerlićeve i ulice Bore Stankovića.

Na 64 lokacije na Kalemegdanu biće postavljeno 67 kamera. Na Čukarici snima se raskrsnica Radničke i Obrenovačkog puta kod Ade Ciganlije, a u Rakovici raskrsnica Patrijarha Dimitrija i Pere Velimirovića.

Bonus video: Skoro svi biciklisti u prekršaju, a da toga nisu ni svesni

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar