Podeli
Foto: Promo

Svi znate kako to izgleda - zima je počela, sneg se očekuje, a ujutru smo uvek u žurbi. Da ne biste gubili živce jer je automobil prekriven snegom ili ledom, evo kako na najbrži način da "odledite" vozilo. Najvažnije je skinunti sneg i led sa svih stakala, kako biste videli pešake koji su najugroženiji baš kada vi vozite sa neočišćenim staklima.

Vožnja s nedovoljno čistim vetrobranskim staklom i prozorima predstavlja pravi rizik.

„Smanjena vidljivost značajno povećava rizik od sudara. Najizloženiji su pešaci, jer se svetla automobila mogu videti čak i kroz zamrznute prozore, ali silueta pešaka ili biciklista bez osvetljenja ne uočava se čak ni kroz tanak sloj leda na staklu“, kažu iz Škodinog sektora za istraživanje bezbednosti u saobraćaju.

Pogledajte kako to izgleda

Vozači koji očiste samo usku traku vetrobranskog stakla rizikuju da ne primete kako pešaci stupaju na pešački prelaz s desne strane, posebno ako dolaze kroz niz parkiranih automobila. Policija širom sveta je zabeležila tragične slučajeve kada se vozači nisu trudili da očiste led ili sneg sa svojih automobila i uzrokovali vrlo ozbiljne nesreće, čak i one sa smrtnim ishodom.

Vožnja sa neočišćenim staklima kažnjava se novčanim kaznama u mnogim zemljama. Čišćenje prozora će vam oduzeti pet minuta, a moglo bi da spase ljudski život.

Kako da najbrže očistite vozilo od leda

Šta bi trebalo da učinite kada nađete svoj automobil pod slojem leda, a želite da krenete što pre? Pored tradicionalnih pomagala poput strugača za led, iskoristite ventilaciju.

„Ako je ujutru na vetrobranskom staklu debeo sloj leda, aktivirajte funkciju “max” na vašem klima-uređaju koja je posebno dizajnirana za brzo čišćenje vetrobranskog stakla“, savetuju iz centra razvoj klima-uređaja u Škodi.

Saznajte još:

Sistem sam bira temperaturu i količinu vazduha koja će biti usmerena na vetrobransko staklo. Ako su klima-uređaj i grejanje postavljeni na “auto”, sposobnost sistema da detektuje spoljašnju temperaturu i druge uzročnike znači da automatski može odlučiti da odmagli vetrobransko staklo i spreči dalje zamagljivanje.

Svako kome je podešavanje grejanja stakala postavljeno na automatsko, staklene površine će se odlediti u roku od nekoliko minuta i bez pomeranja prsta, a ako je automatska fabrička postavka isključena, može se aktivirati manuelno.

Kako nastaje mraz?

Mraz je atmosferski fenomen koji uključuje stvaranje kristala leda na površini predmeta, uključujući automobile i njihove prozore. To je uzrokovano sićušnim kapljicama vlage u vazduhu koje se smrzavaju kada dođu u kontakt s površinama na temperaturi ispod tačke smrzavanja. Na niskim temperaturama staklene površine mogu se smrznuti, čak i tokom dana ili noći bez magle: potrebno je samo da vlaga u vazduhu dođe u kontakt s površinama.

U modernim automobilima nude se opcije koje omogućavaju grejanje i odleđivanje automobila pre nego što uopšte stignete do njega. Takvim sistemima se može se upravljati daljinski, pa čak i putem telefona.

Ipak, ako je automobil opremljen manuelnom klimom ili ga držite u manuelnom načinu rada, vetrobransko staklo ćete najbrže odmrznuti ako temperaturu podesite na maksimalnu vrednost “hi”, ventilator na maksimalnu snagu i usmerite kretanje vazduha na vetrobransko staklo.

Kazne za neočišćen automobil

Led na vetrobranskom staklu nije jedina zimska opasnost. Automobil prekriven slojem puderastog ili smrznutog snega nije opasnost samo za vozača i ostale putnike u vašem automobilu: on takođe ugrožava automobile iza vas.

U većini zemalja vozači po zakonu moraju očistiti sneg s automobila pre nego što izađu na put, a ako to ne učine, kažnjavaju se novčanim kaznama (80 evra u Nemačkoj, 60 evra u Slovačkoj) ili čak gubitkom vozačke dozvole.

Sneg na vozilu povećava potrošnju goriva

Sneg na automobilu ugrožava njegovu aerodinamiku i povećava potrošnju goriva. Ako ste iza automobila prekrivenog snegom, nije loša ideja držati distancu. Oštećenje automobila uzrokovano odvajanjem ledene kore od drugog automobila koji se kreće velikom brzinom nije toliko neobično. Pogotovo ako je u pitanju kamion.

Foto: TANJUG/ PRIJEPOLJE INFO/ MIRJANA DOSKOVIC

Takođe, ako ostavite sloj snega na krovu i krenete, kada se vozilo zagreje taj sneg polako popušta i pri prvom kočenju može spasti na vetrobransko staklo i tako vam onemogućiti da vidite i samim tim da nastavite vožnju. Ovo je vrlo opasno.

I još jedna preporuka – trebalo bi da očistite sneg i sa registarskih tablica. Sneg se na njih vrlo lako zalepi, čak i tokom vožnje, a nečitljiv registarski broj takođe može rezultirati novčanim kažnjavanjem.

Pogledajte video brzog odmrzavanja automobila u Škoda komori.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar