(VIDEO) Auto-škola se bahati preko spuštene rampe na prugi

Auto 11. avg. 202015:20 > 15:27
Podeli:
Foto:Nova.rs

Na snimku koji smo dobili vidi se vozilo auto-škole koje čini nekoliko težih prekršaja. Vozač je prvo zaobišao kolonu vozila, nije se zaustavio na prelazu puta preko železničke pruge u Ripnju iako je rampa spuštena, a voz je bio u blizini. Da stvar bude gora, ove prekršaje vozač je načinio dva puta u razmaku od nekoliko minuta.

Prema zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, prelazak preko pruge kada je rampa spuštena smatra se jednim od težih prekršaja za koji je previđena kazna od 15.000 do 30.000 dinara, šest kaznenih poena i oduzimanje dozvole u trajanju od najmanje tri meseca.
Međutim, šta se dešava kada ovaj prekršaj čini auto-škola, i to ne jednom, nego dva puta u kratkom vremenskom razmaku?

Na snimku koji je juče zabeležen u naselju Ripanj nadomak Beograda, automobil iz auto-škole zaobilazi kolonu vozila koja čekaju ispred spuštene rampe, prelazi prugu u jednom smeru, da bi se potom vratio, opet zaobilazeći kolonu vozila i činio isti prekršaj. Da stvar bude gora, u drugom prelasku voz je bio vrlo blizu i mašinovođa je video vozilo na pružnom prelazu i svirao nekoliko puta. To nije omelo vozača u nameri da pređe prugu. Na ovaj način, osim što je ugrožavao sebe i svog putnika, vozač ovog automobila ugrožavao je i putnike u drugim vozilima koja čekaju u koloni.

Saznajte još:

U trenutku prvog prelaska preko pruge vidi se da su u vozilu dve osobe. Da li je za volanom instruktor ili učenik, ne možemo da znamo. Profesor Saobraćajnog fakulteta, Milan Vujanić kaže da kazna zatvaranja auto-škole za takav prelazak nije predviđena, ali da je za ugrožavanje svog i tuđeg života propisana oštra kazna, i takav vozač teško da bi mogao da da bilo kakvo objašnjenje sudiji. Za ovo sledi oduzimanje vozačke dozvole.

Profesor, takođe, podseća da ZOBS vrlo jasno obavezuje vozača da na zatvoren signal sačeka da voz prođe, međutim, Zakon ne predviđa da postoji neobeležen pružni prelaz, bez polubranika i branika. Odnosno, svaki pružni prelaz mora da ima branik ili polubranik ili svetlosno-signalnu opremu, a kod nas postoji čak 1.500 prelaza koje nemaju nijedno od navedenog.

Ukoliko posedujete slične snimke ozbiljnih saobraćajnih prekršaja, pozivamo vas da nam šaljete na e-mail adresu
[email protected] kako bismo zajedno ukazivali na počinioce, greške u sistemu i doprineli povećanju bezbednosti u saobraćaju.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar