Foto:Shutterstock

Znate li sve simbole i lampice koje se aktiviraju na instrument tabli?

Sprovedeno je istraživanje prema kom je najprepoznatljivija ikonica na instrument tabli znak za nizak nivo goriva u rezervoaru, a koju je prepoznalo 91 odsto ispitanika, prenosi N1.

Ipak, iznenađujuće je da oznaku za ABS sistem nije prepoznalo 35% ispitanika, simbol niskog pritiska u gumama 32%, a indikator vazdušnog jastuka njih 29 odsto.

Još su gori rezultati kod električnih i hibridnih vozila, koji imaju još više specifičnih simbola. Simbol “električnog kvara” nije prepoznalo najviše ispitanika – čak 80 posto. Ta ikona, koja upozorava na grešku u bateriji, motoru ili elektronici, nalazi se samo u električnim automobilima, pa je to donekle i razumljivo, budući da većina vozača u EU još uvek nije imala neposredni kontakt s automobilima na struju.

Na visokom mestu zbunjujućih simbola su i EV mode, lampica koja se aktivira kad se u automobilu uključi potpuno električni režim rada, a 60 odsto ispitanika nisu znali njeno značenje. Kako je preneo Večernji List, odmah iza, s 59 odsto netačnih odgovora je oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, pandan svojevrsnoj oznaci praznog rezervoara goriva, a označava kada je baterija električnog automobila gotovo ispražnjena.

Bonus video:  Treba li kažnjavati vozače koji previše koriste infotejment u vožnji?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar