kablovi za punjenje, električni automobili
Foto: Shutterstock

Povodom prekidanja subvencionisanja kupovine novih elektičnih i hibridnih vozila, koja su prema Uredbi Vlade Republike Srbije, od novembra 2020. godine bila subvencionisana, Ministarka životne sredine Irena Vujović organizovala je sastanak sa predstavnicima Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova i Grupacije uvoznika vozila pri Privrednoj komori.

Obaveštenjem na sajtu Ministarstva životne sredine, prekinut je postupak primanja zahteva za subvencionisanje, prema kome su bila subvencionisana putnička vozila, mopedi i motocikli na električni pogon, hibridna i plug-in hibridna putnička vozila sa ograničenjem emislije CO2 na 140, odosno 65 gr/km, zbog toga što je budžet za subvencije potrošen.

Prema informacijama koje su izneli predstavnici Ministarstva životne sredine, u prošloj godini ostvarena subvencija za ovu namenu je iznosila 30 miliona dinara, dok je ove godine izdvojen veći iznos, od 120 miliona dinara. S obzirom na prošlogodišnje uslove poslovanja zbog pandemije korona virusa, ukupna prodaja vozila je bila manja nego u 2019. godini. Očekivanja su bila da će se stanje u 2021. godini popraviti.

Predstavnici Srpske Asocijacije su izneli podatke o tome da je prema poslednjem izveštaju o registracijama, prodaja putničkih vozila za sedam meseci ove godine je iznosila 15.217, dok je u istom periodu 2020. godine iznosila ukupno 12.197, što je porast od 24,76%.

Prodaja potpuno električnih vozila je sa 9 vozila za sedam meseci prošle godine stigla do 39 vozila u istom periodu ove godine. Prodaja hibridnih vozila (benzin-struja i dizel-struja) porasla je tri i po puta, sa 473 u 2020. godini, na 1.688 za isti period od sedam meseci 2021. godine.

Podaci pokazuju porast udela električnih i hibridnih vozila u ukupnoj prodaji novih vozila, u odnosu na prošlu godinu, iako su i dalje puno manji od evropskih proseka, posebno u slučaju čisto električnih vozila, čija prodaja u Evropi rapidno raste, zajedno sa ulaganjima u proširenje infrastrukture električnih punjača.

Na sastanku je zaključeno da će se u narednom periodu raditi na pripremi i usaglašavanju svih odredbi Uredbe koje su u prethodnom periodu otežavale ili usporavale proces sa strane Ministarstva ili korisnika, podnosioca zahteva. Svi predmeti koji su primljeni do trenutka obustavljanja prijema novih zahteva, će biti procesuirani i obrađeni, dok će se nova Uredba donositi u novembru za sledeću godinu.

Bonus video: Kad se ložiš na Mercedes, pa ga napraviš od drveta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram