Šta može da pođe naopako ako sami čistite automobil

Saveti 12. nov. 202115:57 > 26. nov. 2021 11:22
Podeli:
Foto:shutterstock_By riopatuca

Lep vikend pred nama mnogi će da iskoriste za negu automobila. Međutim, neretko se desi da oni koji odluče da sami čiste automobil pogreše, pa da umesto čiste površine zapravo ostane oštećena površina. Evo koje su najčešće greše pri održavanju vozila i kako to da ispravimo.

Pročitajte još:

Iako oštećenja pri čišćenju vozila mogu da se dese na razne načine, mi smo izdvojili one koje se dešavaju najčešće.

1.Pranje vozila korišćenim sunđerom

Pri korišćenju već upotrebljenog sunđera u kom se nalaze čestice nagomilanih nečistoća od prošlog pranja, rizikujete da ribanjem izgrebete lak na limariji. Isto će se desiti se ako perete automobil sunđerom za sudove, onom grubljom stranom.

Foto:shutterstock_ By Pakpoom Phummee

Zato uvek koristite novi i meki sunđer jer iz starog nikada nećete uspeti da isperete sve čestice peska i drugih nečistoća. Umesto sunđera može poslužiti i meka krpa.

2. Anti-efekat voskiranja

Ako nikada niste voskirali automobil, pozovite prijatelja da vam pokaže i pomogne. Farba i lak se mogu oštetiti ukoliko polirate ili voskirate prljave površine ili ako je automobil na direktnom suncu.

Foto:shutterstock_ By Nor Gal

Poliranje i voskiranje obavlja se isključivo parcijalno kako bi se izbeglo sušenje ovih pasti na vozilu. Uvek voskirajte tačno prema uputstvu.

3. Ostavljanje mrlja na limariji

Kada se ne uklone na vreme, ptičji izmet i insekti oštećuju farbu. U najboljem slučaju ostaće svetle mrlje na laku, dok se u težim slučajevima (kada predugo stoje) može skinuti i lak.

Foto:shutterstock_ By Sergio Rojo

Zato ih odmah uklonite krpom, vlažnom ili običnom maramicom.

4. Pranje motora kompresorom

Nemojte motor prati vodom pod pritiskom jer tvrda voda može oštetiti električne instalacije i kompjuter. Pranje obavite u auto-servisu (bez kompresora) ili nabavite poseban anti-korozovni sprej za čišćenje motora.

pranje motora
Foto: Shutterstock

Bonus savet: Operite prozore i sa unutrašnje strane

Očistite umazana stakla sa unutrašnje strane da biste, između ostalog redukovali zaslepljivanje od svetala vozila koja dolaze iz suprotnog smera, jer kada su prozori masni i prljavi dodatno pogoršavaju ovu neprijatnu situaciju.

Foto:shutterstock

Kako najlakše da skinete vinjetu sa vetrobrana pročitajte ovde.

Bonus video: Pogledajte prvu epizodu nove automobilske emisije na Nova.rs – Vožnja sa Tinom i Nebojšom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram