auto, priprema za zimu, automobil
Foto: Shutterstock

Nije neobično da mnogi vozači u prtljažniku nose rezervno pakovanje motornog ulja koje koriste za povremeno dolivanje u motor. Jednostavno, sa starijim automobilima (ili pojedinim modelima koji troše puno ulja) nikad ne znamo kad može da nam zasvetli crvena lampica, odnosno kada moramo da dolijemo ovu važnu tečnost u motor. Ipak, ako vam se načeta flaša motornog ulja dugo "vuče" u prtljažniku, treba da znate da njen rok važenja nije dugačak.

Mnogi i u garažama čuvaju motorno ulje za automobil, koje su možda kupili povoljno. Koliko ga dugo možete držati pre nego što ga upotrebite? U proseku je to negde od tri do pet godina – u zavisnosti od tipa (sintetičko, polusintetičko i mineralno), kao i aditiva. Ako u ulju ima gvožđa ili bakra, oksidiraće brže.

Međutim, kako prenosi N1, kad otvorite ulje, poželjno je da ga upotrebite u roku od šest meseci (od otvaranja).

Ulje ne bi trebalo da držite na direktnom suncu, već treba da bude u prostoriji čija temperatura ne ide u ekstreme, odnosno cele godine treba da bude blizu sobnoj. Ekstremne temperature uticaće na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor u vozilu. Preniske temperature mogle bi da utiču na stvaranje sedimenata u ulju, piše i revija HAK.

Nije pametno koristiti već otvorenu flašu ulja s vremenskim razmakom većim od pola godine. U kontaktu s vlagom ili prašinom ulje može da razvije sedimente, odnosno čestice koje se ne mogu otopiti.

Pre korišćenja ulja bilo bi dobro proveriti njegovu teksturu i boju, koja bi trebalo da bude ista kao i onda kad ste otvorili plastičnu flašu i ulivali ga u motor.

Koje tečnosti u vozilu su najvažnije i zašto treba da ih proverite pre zime, saznajte ovde.

Bonus video: Prvi kadrovi našeg testa nove Toyote Hilux po planinama Severne Makedonije

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram