Foto:Shutterstock

Mnogo je vozača koji godinama nisu sređivali prtljažnik svog automobila, a sadržaj u gepeku može da bude prilično rizičan.

Prevoz kanistera sa gorivom je opštepoznati rizik, ali nije toliko poznato da je jednako rizično prevoziti i običan auto-lak. Rizični predmeti su svi oni koji sadrže supstance opasne po život i zdravlje ljudi i životinja. To su korozivne, zapaljive, eksplozivne i toksične materije.

Kako prepoznati opasne materije?

Većina artikala koja se odnosi na auto-opremu može da bude opasna – razna ulja, razređivači, boje, razni sprejovi…. Recimo, aerosol može da bude izuzetno opasan, a i rizik da eksplodira nije zanemarljiv (posebno ako je automobil dugo na suncu). Na opasnim proizvodima postoje istaknute etikete ili rombovi koji imaju četvorocifreni UN broj- tip supstance i objašnjen rizik.

Upravo zbog postojećih upozorenja vrlo je važno da pravilno transportujete opasne stvari, a najvažnije je da se prtljag osigura, bilo pričvršćivanjem posebnom trakom, mrežicama ili torbicama za prtljažnik. Tokom transporta gasova, goriva ili razređivača sva pakovanja treba da budu dobro zatvorena, a automobil i gepek dobro provetreni.

Gde se bacaju otrovne materije?

Ako nemate priliku da ih odložite u reciklažni centar, najbolje je da ih ostavite vašem serviseru, koji bi trebalo da se na pravi način rešava otpada. Najbitnije je da se štetne supstance nikako ne bacaju u domaćinstvima ili tek bilo gde. Nepravilno odlaganje predstavlja najveće zagađivače životne sredine.

Glavni savet je da ukoliko u gepeku imate opasne materije, nabavite i protivpožarni aparat. Ako u prtljažniku imate motorno ulje, ovde saznajte zašto je važno da proverite do kad važi.

Bonus video: Kako naplatiti štetu nastalu zbog udarne rupe

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare