Da li uživate ili osećate strah tokom vožnje kroz tunel?

Saveti 04. sep. 202114:04 > 26. nov. 2021 11:45
Podeli:
Foto: Printscreen/ Javno preduzeće Putevi Srbije

Možda nekim vozačima vožnja kroz tunel ne predstavlja problem, ali statistike kažu da skoro 20 odsto njih oseća nelagodnost prilikom prolaska kroz tunele. Strah od tunela razvija i pomisao na mogućnost saobraćajnih nesreća i požara.

Ipak, postoje načini da se strah od tunela savlada. Vozačima se savetuje da voze sporije od dozvoljene brzine jer time se smanjuje nivo stresa, da ne spuštaju glavu i ne zatvaraju oči, a dokazano je da priča i lagana muzika imaju delotvoran uticaj.

Kako bi vožnja kroz tunel bila što prijatnija, poželjno je da pratite i poštujete signalizaciju i saobraćajne znake, da pre ulaska u tunel skinete naočare za sunce, zatvorite prozore, ugasite cigaretu i ne koristite mobilni telefon.

U Srbiji postoji preko stotinu tunela, od kojih su samo tridesetak duži od 100 metara. Ali zato kroz Evropu može da se dogodi da idete iz tunela u tunel. Strah je suvišan, jer se u inostranstvu velika pažnja poklanja bezbednosti, pa je svaki tunel osvetljen, opremljen signalizacijom i pokriven kamerama. Stručnjaci smatraju da dobro osvetljenje u tunelima može da pomogne ljudima da pobede strah.

Žongnanšan tunel u Kini pravi je primer kako se pobeđuje monotonija u tunelu: propušta svetlost, a na određenim razmacima pored traka su postavljene palme, a na krovu tunela su nacrtani oblaci. U Norveškoj se nalaze neki od najdužih tunela u Evropi; Lerdals tunel dugačak je 24,5 km, a da bi se stiglo od početka do kraja potrebno je 25 minuta.

Važno:

Kroz tunel strogo se zabranjuje: prebrza vožnja, preticanje, zaustavljanje i vožnja u rikverc. Ako morate da se zaustavite, pomerite se krajnje desno, ne isključujte svetla i aktivirajte četiri migavca.

Bonus video: Voz budućnosti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram