Saveti za vozače: 5 važnih provera na vozilu pred put

Auto 31. jul. 202115:26
Podeli:
Foto:GEM

Početak avgusta za mnoge znači i početak godišnjeg odmora, pa će se na putevima naći i mnogo veći broj automobila. Niko ne želi da započne svoj odmor tako što će satima ostati na putu, pa je zato važno da se provere osnovne funkcije na vozilu.

Naravno da ne možemo da predvidimo kada će se naš automobil pokvariti, ali vodeći računa o nekoliko osnovnih stvari značajno ćemo smanjiti rizik da nešto pođe po zlu. Pored provere da li je sva obavezna oprema u vozilu, treba obratiti pažnju i na sledeće stavke:

1.Gume: proverite pritisak i po potrebi ga prilagodite ukoliko je vozilo natovareno ili ako je pred vama duža vožnja auto-putem. Preporučeni pritisak proverite na nalepnici na vašem vozilu. Što se tiče minimalne dubine šare letnjih guma ona iznosi 1,6 mm, ali svakako nije preporuka da krećete na put sa već toliko istrošenim gumama.

2.Gorivo: Krenite s punim rezervoarom goriva i planirajte gde ćete se zaustaviti za dopunu. Tako ćete izbeći da budete jedno od hiljade vozila koje svake godine ostanu zaglavljeni na putu jer im je nestalo goriva.

Benzinska stanica benzin gorivo
Foto:Shutterstock

3.Akumulator: potrošnja električne energije tokom leta može mnogo da se poveća ako vozite po vrelom danu u kreni-stani situacijama. Pre puta posetite servis gde će vam proveriti stanje akumulatora.

4.Tečnosti: mnogi kvarovi mogli bi da se izbegnu jednostavnim i brzim proverama tečnosti. Tu mislimo na motorno ulje, antifriz, kočionu tečnost, ali i na onu za pranje vetrobrana.

Foto: Shutterstock

5.Svetla: treba vam samo nekoliko minuta da proverite da li rade sva svetla i pokazivači pravca na vašem vozilu, a koja su značajna za bezbednost na putu.

Takođe je važno da osim provere vozila, ne zaboravite na to da i baterija na vašem mobilnom telefonu mora da bude puna.

Bonus video: Uvale i plaže Jadrana

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar