Foto: Shutterstock

Proizvodnja ali i prodaja novih automobila u Rusiji, postale su kolateralna šteta sukoba u Ukrajini. Skoro svi evropski proizvođači su napustili Rusiju, a Moskva želi da pronađe način da sačuva automobilsku industriju koja u toj zemlji zapošljava stotine hiljada radnika.

Prema iranskim državniim medijima, zvaničnici automobilske industrije iz Irana, Rusije i Turske razmatraju zajednički program za dizajn i proizvodnju automobila.

„Postoji velika mogućnost za tripartitnu saradnju proizvođača automobila tri zemlje. One mogu da zauzmu veliki deo tržišta“, izjavio je šef iranske Asocijacije proizvođača auto delova Mohamadreza Nadžafi-Maneš. On je rekao da je predlog prvo iznela Turska, a da je Rusija „zainteresovana“.

Kako prenosi N1, mnogi proizvođači automobila sa Zapada tokom prošle dve decenije pokrenuli su proizvodnju automobila u Rusiji, ali se od početka ruske invazije na Ukrajinu većina povukla. Zapadne zemlje uvele su Rusiji sankcije, koje ometaju auto-industriju te zemlje.

SAD su se 2018. povukle iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uvele oštre sankcije Iranu, pa je sasvim jasno da bi eventualni rezultat ove saradnje bio namenjen tržištima Istočne Evrope, Azije i Afrike.

Bonus video: Vi ste pitali, mi odgovaramo – Kakva je nova Mazda CX-5?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (3)