Granta, Rusija, auto, automobil, Lada
Foto: Lada

Proizvodnja automobila u Rusiji pretrpela je veliki udarac zbog sukoba u Ukrajini. Pored toga što se povukao Renault, većinski vlasnik AvtoVAZ-a, ovu državu su napustili i mnogi dobavljači delova, pa se kompanija koja proizvodi Ladu našla u „nebranom grožđu“.

Mnoge neprilike jesu snašle AvtoVAZ, ali ova kompanija nema nameru da odustane od proizvodnje vozila marke Lada. Zbog sankcija je teško pronaći potrebne komponente, ali proizvodne trake se ne zaustavljaju.

Prvi model ove kompanije koji će biti pušten u proizvodnju nakon dužeg zastoja je Lada Granta u pojednostavljenoj verziji. Prvi primerci očekuju se u prodajnim salonima već krajem ovog meseca. Prema rečima jednog od dilera, Alekseja Podščekoldina, koji je predsednik upravnog odbora BN-Motorsa iz Brijanska, još uvek nisu poznate zvanične konfiguracije, ali najave već postoje. Najverovatnije je da će nova Granta kupcima biti ponuđena bez ABS-a, ERA-GLONASS sistema poziva u slučaju opasnosti, vazdušnih jastuka i električnih prozora.

Foto: Tricky_Shark / Shutterstock

Prema njegovim rečima, biće ponuđene dve konfiguracije. Prva će biti u osnovnoj opremi, dakle neće imati ništa od nabrojanih sistema, dok će bolje opremljena varijanta imati električne prozore i servo upravljač. Obe konfiguracije će biti dostupne isključivo sa 1,6-litarskim motorom sa 90 KS koji ne ispunjava čak ni Euro 5 standarde.

Kako piše Revija HAK, cena vozila još uvek nije zvanično objavljena, ali se priča da će osnovna Lada Granta koštati oko 8.600 evra, što ovaj model cenom i opremom vraća u 20. vek.

Bonus video: Lada bacač plamena – deluje neverovatno dok ne pogledate

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (15)