Renault prodaje svoj udeo u Daimleru za 1,14 milijardi evra

Auto 14. mar. 202112:17 > 12:26
Podeli:
Foto:OLIVIER MARTIN GAMBIER /Renault

Francuski Renault obavestio je javnost o uspešnoj prodaji celokupnog udela u nemačkom Daimler AG, kako bi osigurao sredstva za svoje napore nakon rekordnog godišnjeg gubitka. Međutim, industrijsko partnerstvo između Renault Grupe i Daimlera, koje traje više od 10 godina, ostaje nepromenjeno i na njega ne utiče ova finansijska transakcija.

Prodaja udela doprineće ubrzanom finansijskom razduživanju Renault Grupe, a reč je o 16.448.378 akcija, što predstavlja 1,54% svih akcija kompanije Daimler, po ceni od 69,50 evra po akciji (za ukupno 1,143 milijarde evra), kroz ponudu kvalifikovanim investitorima.

Renault je prošlog meseca upozorio investitore na još jednu izazovnu godinu nakon neto gubitka od 8 milijardi evra. Sa druge strane, deonice Daimlera porasle su otkako je proizvođač Mercedes-Benza početkom prošlog meseca najavio planove za odvajanje kamionskog sektora. Deonice su zatvorene u sredu procenjujući ovu kompaniju na 77,1 milijardu evra.

Zajednički projekti Renault/Daimler

Saradnja je u zastoju otkako je Mercedes odlučio da odustane od pik-apa X-Klasse koji se loše prodavao, doduše bio je neuporedivo skuplji od ostalih modela iz te klase, a delio je osnovu sa Renault Alaskan/Nissan Navara. Što se tiče zajedničnog projekta Smart, i tu su stvari promenjene.

Smart ForTwo, koji deli tehnologiju sa Renault Twingo Z.E., pravio se u Francuskoj, ali će se preseliti u Kinu kao deo saradnje sa Zhejian Geely Holding Group, najvećim pojedinačnim deoničarem Daimlera.

Twinog III electric, Foto: Renault

Pročitajte još:

Renault još uvek pravi verzije svog LKV modela Kangoo za Daimler sa oznakom Mercedes Citan, a iz Mercedesa su rekli da će od sledeće godine početi prodaja putničke verzije novog Kangooa pod nazivom T-klasa.

Ostali zajednički projekti su „odmarali“ tokom godina, delom i zato što je Daimler redukovao kupovinu Renault dizel-motora. Prodaja Renault udela u Damileru biće završena najkasnije do 16. marta 2021. godine.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar