Foto:Harry Measures/Flickr/Rolls-Royce

I dok mnogi proizvođači automobila ubrzano elektrifikuju svoju gamu i predstavljaju nove električne modele, britanska kompanija se vinula u nebesa. Rolls-Royce koji je poznat po proizvodnji luksuznih automobila ali i motora za mlazne avione, sproveo je prvo uspešno testiranje svog električnog aviona „Spirit of Inovation“. Let je trajao punih 15 minuta.

„To je tek početak faze intenzivnog letačkog testiranja u kojoj će se prikupljati vredni podaci o performansama pogonskog sistema aviona“, objavio je Rolls-Royce u saopštenju na svojoj internet stranici.

Isto tako, saopšteno je da ovaj avion ima energetski najgušće baterijsko pakovanje koje je ikada stavljeno u neki avion. Reč je o baterijskom pakovanju sa 6.000 ćelija i tromotornom pogonskom sklopu koji proizvodi 400 kilovata snage (544 konjske snage). Proizvođač tvrdi da će sa vremenom i kroz naredna testiranja, Spirit of Inovation postići i brzine veće od 480 kilometara na sat, a time Rolls-Royce ujedno želi da postavi i novi svetski rekord, kad je reč o električnim avionima i njihovoj maksimalnoj brzini.

Foto:Jane Stockdale/Flickr/Rolls-Royce

Kako piše Dnevnik.hr, podršku Rolls-Royceu u razvoju ovog aviona dala je i britanska vlada. Kompanija isto tako sarađuje sa proizvođačem komponenti za avione Tecnam ali i sa najvećom skandinavskom vazuhoplovnom kompanijom Widerøe, a cilj je električni putnički avion, koji bi trebalo da bude spreman za letove već 2026. godine.

Bonus video: Leteći automobil u Slovačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar