U toku su brojna testiranja prototipa letećih automobila, ali kako se čini kompanija „Klein Vision“ iz Slovačke napreduje brže od ostalih. Prototip letećeg automobila „AirCar“, opremljen BMW-ovim motorom i običnim gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.

Za razliku od eVTOL-a (električni vertikalni avioni za poletanje i sletanje), koji su sličniji velikim dronovima nego stvarnim automobilima, „AirCar“ je pravi automobil – i to leteći. To znači da se može koristiti za dve vrste prevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Foto:klein-vision promo

Kako piše RTS, ovo prevozno sredstvo je razvila kompanija „Klein Vision“ i prvi put je predstavljen 2019. godine. „AirCar“ prototip 1 je obavio svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspešna sletanja i preko 40 sati letenja. Poslednje, 142. sletanje obavljeno je 28. juna posle prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

Foto:klein-vision promo

Profesor Stefan Klein, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije „Klein Vision“, upravljao je vozilom u oba režima. Kada je sleteo u Bratislavu, pretvorio je „AirCar“ ponovo u automobil – proces uvlačenja krila i repa koji je trajao manje od tri minuta – a zatim ga odvezao u grad.

Prvi međugradski let izveden je sa modelom Prototip 1, koji pokreće BMW-ov motor snage 160 konjskih snaga sa fiksnim propelerom, a može da leti maksimalnom krstarećom brzinom od 190 kilometara na sat. U saopštenju za medije kompanije „Klein Vision“ napominje se da je prototip dostigao visinu od dve i po hiljade metara i da je mogao, pod nadzorom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, da obavi strme zavoje od 45 stepeni i da prođe niz testova stabilnosti i upravljivosti.

Foto:klein-vision promo

Prema saopštenju kompanije „Klein Vision“ ova vrsta prevoznog sredstva će da prepolovi vreme putovanja iz vrlo jednostavnog razloga. „AirCar“ će nas odvesti do aerodroma, gde ćemo ga prebaciti u režim leta i nastaviti putovanje.

Foto:klein-vision promo

U ovoj kompaniji, takođe, veruju da će u budućnosti „AirCar“ potpuno privatizovati vazdušni saobraćaj, jer će svako ko ga poseduje moći da se odveze do najbližeg aerodroma i vine se u nebo. Ipak, realno govoreći, čini se da će put do ovakve budućnosti biti dug i krivudav i podrazumevaće sertifikate, odobrenja i, najverovatnije, pilotske dozvole.

Foto:klein-vision promo

U planu je i „AirCar“ prototip 2 koji će biti predserijski model i imaće motor od 300 konjskih snaga sa propelerom sa promenljivim nagibom. Trebalo bi da leti brzinom od 300 kilometara na sat i da ima domet leta od 1.000 kilometara. U slovačkoj kompaniji se nadaju da će uspeti da dobiju potrebne sertifikate kako bi registrovali ovo vozilo i kao vazduhoplov i kao automobil.

Uostalom, pogledajte sami kako izgleda letenje u automobilu:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare