Polećemo: Hyundaijevi leteći automobili stižu do 2025.

Auto 18. jun. 202111:11
Podeli:
Leteći automobil, leteći taksi
Foto: Hyundai

Hyundai radi na razvoju letećih automobila, a prognoza kompanije je da bi do sredine ove decenije taksiji mogli da putuju vazduhom. Iako je prvobitni plan zakazan za 2028. godinu, napredak na projektu pomerio je lestvicu za tri godine.

Leteći taksiji koje je Hyundai već pokazao su „quadcopteri“ koje pogone baterije. Uz to, Hyundai je najavio ulaganje od 7,4 milijarde dolara za proizvodnju električnih vozila i razvoj pametnih rešenja za mobilnost, uključujući i leteće automobile.

Iako mnogi smatraju da je reč o tehnologiji koja nas tek čeka u dalekoj budućnosti, direktor Hyundaijeve tehničke službe i izvršni direktor Hyundaija u Severnoj Americi Jose Munoz je rekao kako „Hyundai ne želi da zaostaje“.

Poznata banka Morgan Stanley predvidela je da bi tržište gradske vazdušne mobilnosti do 2040. godine moglo da vredi čak 1,5 milijardi dolara.

Leteći automobil, leteći taksi
Foto: Hyundai

Kako piše Auto Klub, glavna baza Hyundaijevih operacija smeštena je u državi Washington, iako kompanija u budućnosti svoje filijale planira da otvori i na drugim mestima, poput aerodroma za putničke dronove u Velikoj Britaniji.

Leteći automobil, leteći taksi
Foto: Hyundai

„Što se tiče buduće tehnologije, nikad nije prerano. Pioniri su pobednici“, rekao je direktor Hyundaija u Severnoj Americi.

Pre dve godine Hyundai se za budućih šest godina obavezao na investiciju od 1,5 milijardi dolara za svoje odeljenje letećih vozila. Nekoliko drugih proizvođača poput Toyote, General Motorsa, Daimlera i Geelyija takođe su počeli sa ulaganjima u leteće automobile.

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar