Podeli
džip čiroki
Foto: Don EMMERT / AFP / Profimedia

Poznati terenac Čiroki, američke kompanije Džip, koje se proizvodi gotovo 50 godina, uskoro bi moglo da promeni naziv. Vođa istoimenog plemena američkih Indijanaca je ocenio da je došlo vreme da firme i sportski timovi u SAD prestanu da koriste njihovo ime.

Vođa plemena Čiroki, Čak Hoskins rekao je američkom proizvođaču automobila da ne toleriše da oni koriste ime “Čiroki”, preneo je sinoć portparol plemena za Frans pres.

Hoskins je svoj stav izneo preko video konferencije 29. januara matičnoj kući Džipa, grupi Stelantis.

“Mislim da je došao trenutak u ovoj zemlji da firme i sportski timovi povuku imena, slike i maskote američkih Indijanaca sa svojih proizvoda, majica i timova”, rekao je vođa Čirokija u saopštenju objavljenom 14. januara u američkom automobilskom magazinu  “Car and Driver”.

Istakao je da je siguran da je to bilo dobronamerno, ali da im više ne čini čast da vide svoje ime na nekom automobilu.

Kompanija Džip je uvela model terenskog vozila “Čiroki” 1974. godine, posle čega usledilo više generacija.

Pročitajte još:

“Najbolji način da nam se oda počast je da se više sazna o našoj vladi, našoj ulozi u ovoj zemlji, našoj istoriji, kulturi, jeziku i da se vodi konstruktivan dijalog sa plemenima koje priznaje savezna vlada i o njihovoj kulturi”, rekao je Čak Hoskins.

Pod pritiskom su nedavno i američki fudbalski i košarkaški tim iz Vašingtona promenili svoje ime poteklo od američkih Indijanaca, Redskins (crvenokošci), odnosno Indijans.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar