Foto:N1

Sunce i vrućina pogubno deluju na neke stvari koje koristimo i nije ih pametno ostavljati u automobilima. Na spisku je čak i plastična flaša s vodom.

Čini se da je sasvim razumno držati flašu vode u automobilu tokom toplotnog talasa. Međutim, bisfenol A i ftalat u plastici, hemikalije koje deluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom, izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može da uzrokuje ispuštanje ovih štetnih tvari u vodu, piše „The Sunday Times“.

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, mobilnog telefona… Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smete ostavljati na suncu (zanimljiv paradoks, zar ne?) jer u nekim slučajevima mogu da eksplodiraju.

Sledeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dostigne oko 48°C, pritisak u ovim bocama se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. Plastični okviri naočara za sunce mogu da se iskrive i promene boju, a stakla mogu da se izobliče.

Neke lekove, poput antibiotika, treba čuvati na hladnom. Lekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih mogu da postanu neupotrbljivi nakon izlaganja ekstremno visokim temperaturama. Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova efikasnost nestaje u vrućim vozilima. Što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu da eksplodiraju kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od pomorandže može da eksplodira ako se ostavi u automobilu duže vreme, a to znači i lepljivi enterijer…

Kako piše revija HAK, ostavljati upaljače u automobilima tokom vrućih dana nije pametna ideja, jer ako eksplodiraju mogu da izazovu veliku štetu pa i pucanje vetrobranskih stakala.

U više navrata samo pisali, ali nikada nije loše ponoviti – nikada, ali nikada, ni na minut ne ostavljajte decu ni kućne ljubimce u zatvorenim vozilima!

Bonus video: Kako da za jedan minut izbacite vreli vazduh iz kabine vozila

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)