Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja koje je sproveo Ford pokazali su da mnoga sredstva koja svakodnevno koristimo mogu u značajnoj meri da oštete delove enterijera automobila poput volana i sedišta.

Krema za sunčanje, losion za čišćenje ruku i proizvodi za zaštitu od insekata se trenutno prodaju u velikim količinama. Sunce prži svakodnevno, insekata ima svuda, a izgleda da se i Covid-19 vratio, pa većina vozača koristi neki od ovih preparata, ako ne i sve.

Sa svim ovim sredstvima postoji jedan problem, a to su hemikalije koje mogu da oštete delove unutrašnjosti vozila, a pogotovo one obložene kožom, kao što je na primer upravljač.

„Čak i najbezazleniji proizvod može da izazove oštećenja ako dolazi u kontakt sa određenim površinama u automobilu stotinama ili hiljadama puta tokom jedne godine“ izjavio je Mark Montgomery, inženjer u Fordovom evropskom Centru za materijale.

Titanijum dioksid, koji se nalazi u većini krema za sunčanje, i to u velikoj količini, može da izazove reakciju sa kožom na upravljaču ili kožnim presvlakama na sedištima. Kako piše Revija HAK, u Fordu su pratili velika i česta oštećenja unutrašnjosti vozila u Turskoj, koje su uspeli da povežu sa preteranom upotrebom losiona za čišćenje ruku, koji sadrži do 80 posto etanola.

Bonus video: Koje su najveće greške pri pakovanju za put i valja li prvi Nissan Juke Hybrid?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram