Kako bi legendarna Škoda 200 RS izgledala danas?

Oldtajmer 30. okt. 202113:43 > 26. nov. 2021 11:27
Podeli:
Foto:Škoda

Jedan je od najstarijih dizajnera u Škodi je Daniel Petr, koji sebe opisuje kao „deo nameštaja“ u češkoj kompaniji. Njegova specijalnost su sportske verzije Škodinih automobila i dizajn za Škoda Motorsport. Stoga ne iznenađuje da je odabrao legendarni model Škoda 200 RS za svoju modernu interpretaciju u seriji "Ikone dobijaju novo ruho".

„Radio sam za Škoda Motorsport na dizajnu modela Octavia WRC“, priseća se Daniel Petr svojih prvih koraka u projektovanju trkačkih automobila. „Njegovi“ Octavia WRC i 200 RS, koje je Daniel odlučio da pretvori u moderni oblik, imaju mnogo toga zajedničkog: oba modela su bila izvanredne modifikacije čiji je zadatak bio takmičenje za vodeće pozicije u ukupnoj klasifikaciji Svetskog reli prvenstva.

Škoda 200 RS imala preko 160 KS

Škoda 200 RS trkački specijal je zapravo prethodnik legendarnog i puno uspešnijeg modela 130 RS. Rad na automobilu počeo je 1973. godine i to je bio pravi trkački specijalitet: češki proizvođač automobila morao je da razvije svoj dvolitarski četvorocilindarski motor sa tadašnjom snagom od 120 kW. Automobil je imao redizajniranu prednju osovinu u poređenju sa modelom 110 R. Imao je aluminijumske delove karoserije i težio je nešto više od 800 kilograma, a učestvovao je na takmičenjima 1974. i 1975. godine. Proizvedena su samo dva primerka: treći tip bio je 180 RS sa motorom od 1,8 litara.

Foto:Škoda

Ali, Škoda 200 RS nije baš imala sreće. Pre nego što su stručnjaci uspeli da je postave za pobedu tokom sezona 1974. i 1975. godine, pravila su se promenila. Tako je Škoda promenila svoju strategiju i stiglo je slavno doba modela 130 RS, koji je takođe dobio modernu interpretaciju.

Potpuno moderno

Za svoju interpretaciju modela 200 RS, Daniel Petr je odlučio da krene u pravcu prepoznatljivog dizajna za 21. vek. „Pokušao sam da sačuvam crveno-bele grafike koje su tipične za 200 RS. Tada su to bile fabričke boje. Preneo sam i neke detalje u novi dizajn, ali nisam želeo da auto na prvi pogled izgleda kao original“, kaže Daniel. „Želeo sam da postoji vidljiv napredak u linijama automobila, da automobil bude stvarno moderan.“

Foto:Škoda

I uspeo je. Silueta podseća na originalni 200 RS, čiji je krov spušten za 15 centimetara u poređenju sa serijski proizvedenim modelom ŠKODA 110 R. Ali isklesane linije s modernim detaljima poput trouglastih LED prednjih svetala, usisnika vazduha na krovu, prepoznatljivih retrovizora i veliki zadnji difuzor čine Danielovu interpretaciju modernim superautomobilom.

Foto:Škoda

Pažljivi promatrač primetiće pečat prošlosti: grafika na bočnim retrovizorima, rešetka hladnjaka, zadnji spojler i zlatni točkovi jasno odaju počast originalnom modelu 200 RS. Prema rečima dizajnera, to je i podsetnik na 120 godina ŠKODA Motorsporta. Ovaj važan jubilej tim fabrike obeležava ove godine.

Funkcionalan trkački automobil

Daniel ima veliko iskustvo u projektovanju trkačkih automobila, pa se pokušao držati načela koja bi omogućila da se takav automobil zapravo koristi u trkama, čak i za njegov projekat:

„Pronaći kompromis između funkcionalnosti i lepog dizajna uvek je izazov s trkačkim automobilima. To sam pokušao da postignem i sa automobilom isključivo iz svoje mašte“, kaže. Prema njegovom mišljenju, na ovaj način automobil ne izgleda „daleko“: detalji su osmišljeni na način koji funkcioniše i još uvek čini da automobil izgleda moderno. „Razmišljao sam o hlađenju motora i kočnica, na primer, aerodinamičkim elementima, celokupnoj ergonomiji automobila,“ kaže Dan.

Foto:Škoda

Kaže da su proporcije ostale verne originalu, pa bi danas to bio kompaktni sportski automobil. Naravno, s motorom pozadi. „Ali nisam puno razmišljao o pogonu: automobil bi definitivno trebalo da ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem, a hibridna tehnologija bi se sigurno mogla koristiti“, razmišlja dizajner o svojoj viziji.

Isto kao i uvek

Takođe kaže da je na svojoj viziji modernog 200 RS radio na isti način kao i na bilo kom drugom projektu. „Prvo što uvek uradim je da posegnem za olovkom i papirom i skiciram. Uložio sam oko 10 minuta svog vremena u skiciranje osnovnih proporcija i tipičnih oblika tražeći ono što bi automobil trebalo da ima“, kaže Daniel. Nakon što je pronašao osnovne crte, kaže, prešao je na rad na računaru, gde je razradio temu. „Dodajem detalje, boje, točkove“, objašnjava. Oko tri nedelje je radio na izgledu modernog 200 RS.

Foto:Škoda

Rezultat ostavlja bez daha. Moderna Škoda 200 RS nesumnjivo upućuje na izvorni model, a ima moderan dizajn i elemente koji se ne nalaze nigde drugde u Škoda modelima, ali je istovremeno i tipičan predstavnik češkog brenda.

Bonus video: Pogledajte kadrove sa najzanimljivijeg automobilskog događaja u Srbiji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram