Oldtajmer: Ovakav VW Golf GTI ne viđamo često

Auto 02. dec. 202021:07
Podeli:
Foto:Miloš Nikodijević

Jedan od retkih primeraka automobila za kog bi u oglasima polovnjaka bilo sasvim opravdano da stoji ono poznato “nov, nov, nov!” Ipak, ovaj očuvani VW Golf prve generacije, pa još GTI, nije na prodaju, već se redovno vozi, mazi i pazi.

Volkswagen Golf nije prvi automobil na koji se pomisli na pomen reči oldtajmer. Ipak, u pitanju je jedan od najprepoznatljivijih klasika iz Volfsburga i to je najvećim delom zbog tri slova — GTI. Marta 1975. godine, kada je Golf GTI prve generacije ugledao svetlost dana, legenda o Golfu je dobila svoje najvažnije poglavlje, a narod je ostvario novo pravo; pravo na dostupnu brzinu.

Sasvim očekivano, Golf GTI je brzo postao predmet žudnje, a ta strast nije jenjavala ni kako su decenije odmicale. Dugo, ovi Golfovi su bili mučeni i modifikovani, a mnogi primerci iz ovog ili onog razloga nisu doživeli da uđu u period kada su postali punopravni klasici.

Kao gotovo svako ko je rastao tokom osamdesetih godina, vlasnik Mića je želeo Golf GTI i danas ga stavlja na visoko mesto na listi najdražih automobila iz mladosti: „Moj dobar prijatelj je imao plavi Golf GTI kog je davno kupio u Pančevu. Vozio sam se u njemu, i to je definitivno auto iz mog vremena. Tada nisam mogao da ga kupim, ali eto, nikad nije kasno.“

Foto:Miloš Nikodijević

Saznajte još:

Mići je bilo najbitnije da njegov GTI nema nikakvih modifikacija, a dobivši Volkswagenov sertifikat o poreklu, potvrdio je da se u njemu nalazi i originalni motor.

Pre Srbije, ovaj Golf je bilo u Italiji, što već na prvi pogled otkrivaju dodatni žmigavci na prednjim krilima.

Budući da je Golf stajao godinama, bilo mu je potrebno jedno dobro pranje i malo osvežavanja, ali je ubrzo bio spreman za ono što radi najbolje — vožnju u kojoj nikada nije dosadno.

Zreo, zdrav i u punoj snazi, Mićin Golf GTI je reprezentativan primerak svoje vrste za kog on želi da ostane u porodici, kada sin stasa i stekne dovoljno vozačkog iskustva.

Foto:Miloš Nikodijević

Još fotografija besprekornih detalja i maltene nove kabine, ali i zanimljiva priča o tome u kakvim uslovima se danas vozi ovaj očuvani primerak nemačkog sportiste, nalaze se na ovom linku.

Izvor: Autoslavia.com

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar