Foto: Dejan Potkonjak

Električni i hibridni automobili su sve popularniji u Srbiji, a kupci mogu da računaju i na državnu pomoć prilikom kupovine elektrifikovanih vozila. Međutim, sam proces nije jednostavan i postoje neka ograničenja.

Država Srbija trenutno godišnje izdvaja oko milion evra za subvencionisanje kupovine vozila koja manje zagađuju životnu okolinu, a to je čak 13 puta manje nego Hrvatska.

Foto: Dejan Potkonjak

Kupovina električnog automobila ili plug-in hibrida, za mnoge vozače u Srbiji je i dalje nedostižna investicija, ali kada su u pitanju nešto pristupačniji hibridni automobili, uz državne subvencije mnogi vozači pronalaze računicu. Često sama nepoznanica kako stići do subvencije i ko na nju ima pravo, već je prvi razlog za odustajanje od ulaska u ovaj ekološki voz.

Foto: Dejan Potkonjak

Osnovni parametar po kojem se definiše ko ima pravo na subvencije je emisija ugljen-dioksida i tu je situacija jasna. Za klasična hibridna vozila uslov je da automobil ne sme da emituje više od 100 grama CO2 po pređenom kilometru. Kod plug-in hibrida ta vrednost je dvostruko manja – 50 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru.

Ipak, postoji jedan detalj koji bi mnoge mogao da u prvoj fazi planiranja navede na pogrešan zaključak, a to je da u novoj uredbi piše da se emisija ugljen-dioksida očitava iz CoC (Certificate of Conformity) dokumenta.

Kako se odnedavno emisija CO2 i potrošnja goriva mere po znatno strožem WLTP, a po NEDC standardu, mnogi automobili “ispadaju” iz kategorije 50, odnosno 100 grama ugljendioksida po pređenom kilometru.

Foto: Dejan Potkonjak

Takođe, treba napomenuti da više nije moguće subvencionisanje prilikom kupovine na kredit. Subvencije se odobravaju samo kupcima koji plaćaju ceo iznos pri kupovini, ili prave ugovor o finansijskom lizingu.

Više o iznosima subvencija, proceduri i dokumentaciji koja vam je potrebna pročitajte ovde.

Izvor: Drivegreen.rs

Bonus video: Šta su, bre, ove skraćenice? Vozili smo Hondu HR-V e:HEV

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram