Foto: Shutterstock

Javni poziv za kupovinu vozila na električni pogon u Hrvatskoj biće raspisan 27. juna, a opredeljena sredstva državnih podsticaja iznose 13 miliona evra. Primera radi, Srbija za ove subvencije godišnje opredeljuje 120 miliona dinara, što je oko milion evra.

I dok se kod nas priča o proizvodnji električnih automobila i o sajmu na kojem su dominirala vozila na struju, Hrvatska je ipak daleko ispred u praksi, i to pre svega po pomoći koju nudi vozačima za prelazak na automobile koji manje zagađuju životnu okolinu.

Osim toga što za ove ekološke podsticaje Hrvatska izdvaja 13 puta više novca od Srbije, i sami kupci dobijaju više novca prilikom kupovine automobila.

Primera radi, za električna vozila za prevoz do 8 putnika i dostavna vozila do 3,5 tone, obezbeđeno je 9.306 evra (70.000 kuna) ili do 40 posto vrednosti vozila, a za plug-in hibride dobija se do 5.317 evra (40.000 kuna). Za električne mopede i motocikle sa dva, tri ili četiri točka subvencija iznosi 2.659 evra (20.000 kuna) ili do 40 posto vrednosti vozila.

To znači da kupac u Hrvatskoj dobija skoro duplo veći podsticaj nego srpski kupac, jer naša država pomaže kupovinu električnih automobila sa 5.000 evra, dok se za plug-in hibride i hibride dobija 3.500, odnosno 2.500 evra.

Subvencije u Hrvatskoj su dostupne za fizička i pravna lica, a zanimljivo je da se za električne autobuse i kamione može dobiti podsticaj u iznosu do 53.194 evra (400.000 kuna). Poznato je da će državna pomoć biti obezbeđena i kupcima vozila sa pogonom na CNG, TNG i vodonik, ali se još uvek ne zna u kom iznosu.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram