Nemački vatrogasci reagovali zbog požara na e-vozilima

Auto 01. sep. 202109:54
Podeli:
Zapaljen automobil, požar, auto, vatra, gori automobil
Ilustracija: Shutterstock

Vatrogasci iz Nemačke smatraju da proizvođači automobila nisu dorasli izazovu požara električnim vozilima i traže da osiguraju specijaliste koji će pomoću u gašenju požara.

Električni automobili ne gore češće nego benzinci i dizelaši, ali njihovi požari traju mnogo duže i zahtevaju više brige. Da biste ugasali požar na automobilu sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u proseku je potrebno oko 500 litara vode. Za isti proces na električnom vozilu treba oko 10.000 litara vode. Pritom, naredna 72 sata mora da se prati situaacija jer može doći do naknadnih požara, piše revija HAK.

Zapaljen automobil, požar, auto, vatra, gori automobil
Ilustracija: Shutterstock

„Proizvođači još nisu na dobar način rešili svoju odgovornost za električne automobile i povezane rizike nakon požara“, rekao je za Der Spiegel Peter Bachmeier, predsednik Stručnog saveta za zaštitu od požara i opasnosti nemačkih vatrogasnih službi.

Nemački vatrogasci traže od proizvođača automobila da osiguraju specijaliste koji će pomoću u gašenju požara, kao što je to slučaj s požarima u hemijskoj industriji. Razlog je, naravno, složenost i zapaljivost baterije. Takođe, vatrogasci traže i da proizvođači automobila preuzmu olupinu i uklone je s mesta nesreće/požara.

Bonus video: Prevencija je najbolja zaštita od požara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar