Foto: Toyota/Promo

Krajem prošle godine, Toyota i Lexus su predstavili koncepte 15 električnih automobila i najavili plan da će do kraja dekade predstaviti 30 vozila na struju. Ipak, prema najnovijem izveštaju, najveći svetski proizvođač automobila preispituje svoje planove i navodno je zaustavio razvoj određenih modela.

Prema izveštaju koji je objavio Reuters, Toyota je navodno zaustavila razvoj električnog modela Crown i krosovera Compact Cruiser, koji je najavljen kao moderni FJ Cruiser sa pogonom na struju.

Još uvek nije poznato da li je Toyota odustala od drugih modela. Japanskom proizvođaču je navodno potrebno više vremena da ponovo razmisli o planovima elektrifikacije, a to bi moglo da uspori razvoj i predstavljanje novih proizvoda. Sa druge strane, ovaj pozet bi mogao da uučini Toyotu konkurentnijom uz poboljšan proizvodni proces, sa znatnim smanjenjem troškova.

Foto: Toyota/Promo

Najveći svetski proizvođač automobila takođe radi sa dobavljačima na smanjenju troškova. Navodno su sve karte na stolu kako bi se obezbedila veća efikasnost, a reper je Tesla. Kompanija bi mogla da razvije naslednika svoje e-TNGA platforme, produži život aktuelne platforme sa novim tehnologijama, ili dizajnira potpuno novu platformu isključivo za električna vozila.

U slučaju razvoja nove platforme, bilo bi potrebno oko 5 godina do trenutka predstavljanja novih modela. Prema Reutersu, oni koji rade na planu razvoja platforme imaju rok do početka sledeće godine da se izjasne povodom daljih koraka. Toyota je predstavila svoj prvi električni automobil prošle godine, a mnogi smatraju da dosta kasne u poređenju sa konkurencijom.

Ipak, model bZ4x nije zabeležio sjajne rezultate. U junu je ovaj električni krosover opozvan zbog potencijalnog otpadanja točkova, a vlasnici su dobili preporuku od Toyote da ne voze svoj automobil. Većina automobilskih proizvođača već je počela sa implementacijom svog plana elektrifikacije, ali Toyota i dalje kaska, jer ni sami nisu sigurni koji je najbolji put ka nultoj emisiji.

Bonus video: Otkrivamo kome ne trebaju zimske gume i vozimo prvu ikad Toyotu Corollu Cross

Komentari

Svi komentari (1)