električni suv, bz4x, auto, automobil Toyota
Foto: Toyota

Japanska kompanija se među poslednjim „ukrcala na voz struje“, a njihov prvi potpuno električni automobil bZ4X je već opozvan zbog mogućnosti da se olabave šrafovi točkova. Sreća u nesreći jeste da je ovaj model praktično nov, pa će u vanrednu posetu servisu otići svega 2.700 primeraka.

Najveći proizvođač automobila na svetu podneo je Ministarstvu saobraćaja Japana zahtev za opoziv modela bZ4X. Od 2.700 opozvanih primeraka, njih 2.200 je prodato u Evropi, 260 u SAD, 20 u Kanadi i 110 u Japanu, navodi Toyota u zvaničnom saopštenju.

Oštra skretanja i naglo kočenje opterećuju šrafove točkova i mogu da dovedu do toga da postanu labavi, što stvara opasnost od otpadanja točkova sa vozila. Za sada nije poznato da li je ovaj defekt uzrokovao neki udes, ali je vlasnicima modela bZ4X preporučeno da ne koriste svoj automobil pre nego što posete servis.

Još uvek nije poznato da li isti problem ima i Subaru Solterra, koji deli mnogo toga sa modelom bZ4X. Međutim, ovaj električni automobil Subarua na tržište stiže tek kasnije tokom ovog leta, pa japanska kompanija ima dovoljno vremena da reši potencijalne probleme do tada.

Foto:Subaru

Toyota bZ4X je prvi električni automobil ove kompanije namenjen globalnom tržištu. Model Mirai sa pogonom na vodonik može da se kupi samo u Japanu, Kaliforniji i nekoliko evropskih država. Sve prethodne električne Toyote, kao što je RAV4 EV, bile su dostupne na svega nekoliko odabranih tržišta.

Japanska kompanija je dugo bila kritikovana od strane pojedinih investitora i organizacija za zaštitu životne sredine zbog sporog prelaska na električne automobile. Sa druge strane, Toyota je odbacivala ove kritike, jer prema njihovom mišljenju postoji potreba da se širom sveta ponudi različit izbor pogonskih sistema, u zavisnosti od želja kupaca.

električni suv, bz4x, auto, automobil Toyota
Foto: Toyota

Toyota i dalje veruje u hibridne automobile, a oni su dosta popularniji u Japanu nego električni modeli, koji su tokom prošle godine činili samo 1 procenat svih prodatih automobila. Ipak, protiv pritisaka se nije moglo, pa je Toyota najavila veliki broj vozila na struju u skorijoj budućnosti.

Bonus video: „Je l’ plastikaner?“ Test Toyote Yaris Cross i odgovori na vaša pitanja

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar