Najpouzdanija marka automobila opet iz Japana

Auto 22. feb. 202110:18 > 10:24
Podeli:
Foto: Shutterstock/ilikeyellow

U najnovijem izdanju godišnjeg istraživanja pouzdanosti automobila koje već 32 godine bez prekida provodi J.D. Power, imamo starog pobednika - Lexus.

U devet od poslednjih 10 godina Lexus je bio najpouzdanija marka, odnosno proizvođač s najmanjim brojem prijavljenih kvarova po automobilu. Samo prošle godine japanski brend je pao na drugo mesto prepustivši laskavu titulu korejskom Genesisu.

Studija se temelji na broju prijavljenih kvarova na 100 automobila u poslednjih 12 meseci, i to od vlasnika tri godine starih vozila. Pokriva 177 mogućih kvarova, a dobra vest je kako je, uprkos tome što su automobili sve komplikovaniji, kvarova sve manje.

Ove godine industrijski prosek iznosi 121 prijavljen kvar na 100 automobila, što je najbolje u istoriji studije i 10% bolje od prošlogodišnjih rezultata. Jasan zaključak bio bi da su automobili sve pouzdaniji, barem kad je u pitanju američko tržište na koje se odnosi ova studija.

U svakom slučaju, Lexus je u samom vrhu s 81 prijavljenim kvarom na 100 automobila. Neznatno lošiji je Porsche na 2. mestu s 86 prijavljenih kvarova.

Foto: Porsche

Trećeplasirana Kia više nije iznenađenje, ali vredi spomenuti da je sa 97 prijavljenih kvarova najbolje pozicionirana marka van premijum segementa. Dalje slede Toyota (98 prijavljenih kvarova) i Buick (100 prijavljenih kvarova).

Foto: Promo

Iznad industrijskog prosjeka našlo se još devet marki, a među njima su Hyundai, Genesis, BMW, Mitsubishi i Mazda. Industrijski prosek za dlaku je izbegao Mercedes sa 122 prijavljena kvara, a ispod su ostali i Audi i Volvo i Jaguar. Već standardno, na samom dnu je Land Rover sa čak 244 prijavljena kvara.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar