Foto: Promo

BMW je saopštio da će ponuditi potpuno električnu verziju “serije 5” i modela “X1”, kao deo temeljnih promena kojima ova kompanija cilja na redukovanje emisije izduvnih gasova, kao i na smanjenje zagađenja tokom proizvodnje. U planu je da do 2023. godine u ponudi bude 25 elektrifikovanih BMW modela od kojih polovina potpuno električna.

Proizvođači automobila ubrzano rade na razvoju električnih vozila još od decembra 2018, odnosno od odluke evropskih zakonodavaca o smanjenju emisije ugljen-dioksida iz automobila za 37,5 % do 2030. godine. Ovo je drugo smanjenje koje dolazi posle inicijalnog od 40 %, u periodu između 2007. i 2021.

U skladu sa tim, do kraja sledeće godine BMW grupa će u ponudi imati pet potpuno električnih modela: BMW “i3”, MINI Cooper SE, BMW “iX3”, BMW “iNext” i BMW “i4”.

Foto: Promo

Kompanijska ofanziva na polju električnih modela, započela je sa nedavno predstavljenim “iX3”. Što se tiče ostalih, za sada je poznato da će budući električni BMW serije 5 i “X1” imati četiri verzije pogona: električni, “plag-in” hibridni, dizel i benzinski blagi hibrid (sa 48-voltnom tehnologijom).

Cilj je da u sledećih 10 godina bude više od sedam miliona elektrifikovanih BMW modela na putevima, od toga dve trećine sa potpuno električnim pogonom, kažu iz nemačke kompanije.

 

Komentari

Svi komentari (0)