Koliko su poskupeli polovnjaci u Srbiji i zašto

Auto 02. dec. 202118:28 > 18:40
Podeli:
polovni automobili
Foto: Shutterstock

Prema mišljenju prodavaca automobila najveći izazov na tržištu polovnjaka predstavlja njihova manja ponuda i veća cena. Analiza prosečnih cena automobila oglašenih na sajtu Polovni automobili otkriva da je cena polovnjaka veća za 16% u odnosu na prethodnu godinu, a za čak 23% u odnosu na period pre pandemije. A kako izgleda, očekuje se i dalji rast cena.

Iako je oporavak nakon inicijalnog udara pandemije vidan, došlo je do značajnih promena uslova, te se očekuje sporije dostizanje ravnoteže ponude i potražnje. Glavni razlog tome leži u otežanoj nabavci određenih komponenti koje su neophodne za proizvodnju novih automobila. Manja ponuda novih vozila ima značajan efekat i na ponudu polovnih, a posledično i na njihove cene.

Sajt „Polovni automobili“ sproveo je anketu među 4.456 korisnika, odnosno kupaca i 302 trgovca automobilima, koja je, između ostalog, dala i uvid u stanje prosečnih cena, na osnovu kojih se može zaključiti o kretanjima na tržištu i analizirati prodaja polovnih automobila u ovoj godini.

Gotovo 60% prodavaca automobila smatra da će efekti pandemije biti vidljivi duže od godinu dana, a isto toliko njih očekuje pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu, ali i u odnosu na period pre pandemije. Ipak, nešto manje od 30% njih predviđa rast.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Ovakve prognoze povezane su sa manjom ponudom polovnih automobila na inostranom tržištu, koju čak 37% anketiranih prodavaca izdvaja kao najveći izazov za njihovo poslovanje. Pored manje ponude, značajan broj anketiranih (28,5%) smatra da je rast cena polovnih automobila na inostranom tržištu predstavlja glavni izazov, a značajan broj ispitanika (15,2) navodi i smanjenu potražnju.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Zašto su polovnjaci u Srbiji poskupeli?

Manja ponuda polovnih automobila usko je povezana sa dešavanjima na tržištu novih. Kako smo ranije pisali na našem portalu, usled teže nabavke mikročipova za proizvodnju novih vozila, došlo je do njihove smanjene proizvodnje, a posledično i manje ponude. Samim tim, kupovina novog vozila je otežana, uz duže čekanje na željeni model automobila, te se kupci češće opredeljuju da odlože kupovinu i zadrže svoj automobil. Na taj način dolazi i do smanjene ponude polovnih vozila, koja se ispoljava i u rastu cena.

Očekuje se i dalje poskupljenje

Trgovci svedoče o rastu prodajnih, ali i nabavnih cena polovnih automobila u odnosu na period pre pandemije – 82% navodi da su prodajne cene veće, dok čak 97% navodi da je to slučaj i sa nabavnim cenama.

Više od polovine anketiranih prodavaca automobila (54,3%) navelo je da su nabavne cene između 10% i 30% veće, a najveći broj njih (40,4%) opredelio se za isti procenat rasta i kada su u pitanju prodajne cene.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Rast cena zapažaju i anketirani kupci automobila, više od 70% njih navodi da su cene polovnih automobila porasle od početka pandemije, oko 20% smatra da nije došlo do promene cena, a nešto manje od 5% veruje da su cene manje.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Usled pandemijom izazvanih promena na tržištu, odnosno manje ponude polovnih automobila, a uz aktuelnu potražnju, većina prodavaca (73,8%) očekuje dalji rast cena u narednom periodu, a isto mišljenje deli i gotovo trećina anketiranih kupaca.

Analiza prosečnih cena oglašenih automobila na sajtu „Polovni automobili“ jasno oslikava stanje na tržištu, a dobijeni podaci se u velikoj meri slažu sa procenama trgovaca.

Prema navedenoj analizi, prosečna cena oglašenih automobila, u periodu od januara do oktobra tekuće godine veća je 16% od prosečne cene u istom periodu 2020. i čak 23% u odnosu na isti perid 2019. godine.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Rast cena još je izraženiji kod novijih polovnih automobila. Tako, na primer, kada se uporedi prosečna cena oglašenih polovnjaka starosti od jedne do tri godine, u periodu od januara do oktobra ove godine sa istim periodom prethodne i 2019. godine, dolazi se do sledećih podataka: prosečna cena novijih polovnih automobila (starih između jedne i tri godine) je gotovo 21% veća u tekućoj u odnosu na prethodnu, a čak 30% veća u odnosu na period pre pandemije.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Šta je sa prodajom polovnjaka iz uvoza?

Iako su očekivanja prodavaca polovnih automobila u pogledu rezultata prodaje u tekućoj godini donekle podeljena, prema pomenutoj analizi, a na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa „CUBE Team“-om, prodaja polovnih automobila iz uvoza u periodu od januara do oktobra tekuće godine nadmašila je prodaju ostvarenu u istom periodu prethodne godine za gotovo 10%. Ovakav podatak je i očekivan imajući u vidu vanredno stanje koje je bilo na snazi u prvoj polovini 2020. godine i znatno uticalo na samu prodaju. Stoga je prodaju ostvarenu u prvih deset meseci ove godine značajno uporediti sa prodajom ostvarenom u istom periodu 2019. Takva analiza ukazuje da je u tekućoj godini prodaja prvi put registrovanih polovnih automobila, odnosno automobila iz uvoza, dostigla njihovu prodaju u periodu pre pandemije, a čak i zabeležila blagi rast od 1,4%.

polovnjaci, rast cena, automobili Polovni automobili
Foto: Polovni automobili

Bonus video: Ko su vozači koji „spavaju“ u levoj traci, kako se vozi i koliko košta novi BMW iX, i kakva je to tehnologija koja staje na put pijanim vozačima? Saznajte u novoj epizodi auto emisije „Vožnja sa Tinom i Nebojšom“

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar