Foto:shutterstock

Pariz, jedan od najbučnijih gradova u Evropi, pustio je u rad prvi radar za buku kao deo plana da sankcioniše glasne motocikle i automobile, a kazne stižu na kućnu adresu. Ne bi nas čudilo da uskoro ova pravila o automatskom detektovanju i kažnjavanju glasnih vozila vidimo uskoro i u Srbiji. Međutim, teško da bi bili kažnjeni vozači superautomobila već oni sa neispravnim i bučnim izduvnim sistemima, a kojih svakako ima više.

Ovi radari biće postavljeni visoko na uličnim banderama u 20. distriktu koje se nalazi u istočnom Parizu, i biće u mogućnosti da izmere nivo buke ali i da identifikuju tablice.

„Previše buke utiče loše na ljude. Zbog našeg zdravlja i kvaliteta života, cilj prvog radara za buku je da automatski pošalje kazne na adrese vlasnika čija su vozila preglasna“, izjavio je David Belliard, zamenik gradonačelnika Pariza.

Tokom narednih nekoliko meseci grad će testirati da li radar može precizno da identifikuje tablice motocikala i automobila koji prolaze velikom brzinom. Nakon toga će ova oprema morati da bude zvanično odobrena od strane nadležnih ograna do kraja 2022.

Pariz planira da počne sa slanjem kazni od početka 2023. godine, dok Vlada već instalira brojne radare za buku u drugim francuskim gradovima i testira procedure za automatizaciju procesa kažnjavanja.

Prema aktuelnim zakonima, policija već može da kažnjava vlasnike glasnih vozila, ali još uvek nemaju neophodnu opremu da dokažu ovaj prekršaj. Novi sistem će raditi kao kamera za brzinu, sa automatskim slanjem kazni.

Bonus video: Kako da u Srbiji naplatite štetu nastalu zbog udarne rupe

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Svi komentari (6)