Ilustracija Foto: Shutterstock/Hadrian

Prodaja polovnjaka u Srbiji je tokom 2020. godine opala za 7 odsto, dok tržište novih automobila beleži mnogo veći pad, odnosno 25% u odnosu na prošlu godinu. Od polovnih vozila najviše smo kupovali brendove Folksvagen, Opel i Pežo, a od novih modela kupci su najviše tražili Škodu, Fijat i Reno. Sa druge strane, veća potražnja za motociklima doprinela je rastu prodaje od gotovo 70% u odnosu na lane.

Zbog epidemije korona virusa, trgovci kako polovnih tako i novih automobila ove godine beleže pad prodaje u odnosu na prethodnu, pokazala je analiza sajta polovniautomobili.com urađena na osnovu podataka prikupljenih u saradnji sa „Cube Team“.

U prvih 11 meseci 2020. godine prodato je osam odsto manje polovnih automobila nego u istom periodu prošle godine.

Kad je reč o novim vozilima, taj procenat je značajno veći. Od januara do novembra ove godine prodaja novih putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila pala je za 25 odsto u odnosu na prvih 11 meseci 2019. godine.

Uvoz polovnjaka manji za 7%

Novonastala situacija uticala je i na uvoz polovnih automobila. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od januara do oktobra u Srbiju je uvezeno 90.997 polovnih automobila, što je 7% manje nego u istom periodu prošle godine, kada je uvezeno 97.751 jedinica.

Saznajte još:

Pad uvoza bio je naročito izražen u prvoj polovini godine, da bi se stabilizovao u letnjim mesecima. Od jula do oktobra uvezeno je 49.919, a tokom istog perioda prošle godine 38.797 polovnih automobila.

Oporavak tržišta polovnjaka

Od januara do novembra ove godine u Srbiji je prvi put registrovano, odnosno prodato, 128.121, što je 8 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, kad je za isti period taj broj iznosio 139.383.

Nakon drastičnog pada prodaje tokom vanrednog stanja i prvog talasa korona virusa, tržište polovnih automobila se oporavilo.

Od juna meseca beleži se veća prodaja polovnih automobila nego što je to bio slučaj u 2019. godini. Ovaj oporavak tržišta bio je i očekivan jer, prema analizi, kupci nisu odustali od kupovine, već su je samo odložili.

Ipak, dobri prodajni rezultati u drugoj polovini godine nisu uspeli da nadoknade pad prodaje iz prve.

Koliko epidemiološka situacija utiče na ponašanje kupaca pokazuje podatak o prodaji polovnih automobila u novembru. U oktobru je prodato više od 15.000 polovnjaka, a u novembru je taj broj pao na 10.590.

Slabija prodaja novih vozila

Kad je reč o novim vozilima, za razliku od polovnih, tu je pad prodaje daleko izraženiji. U prvih 11 meseci prodaja novih putničkih i lakih komercijalnih vozila opala je za 25 odsto.

Pad prodaje novih automobila bio je veoma izražen u martu i aprilu, u mesecima u kojima uvoznici novih vozila tradicionalno beleže dobre prodajne rezultate, pre svega zbog sajma automobila, a koji je ove godine otkazan.

Saznajte još:

Primera radi, u martu 2019. prodato je 2.929 putničkih i lakih komercijalnih vozila, dok je u istom mesecu 2020. prodato gotovo upola manje, odnosno 1.519 komada. U aprilu je pad prodaje bio još drastičniji. Aprila 2019. prodato je čak 4.258, a u aprilu ove godine samo 1.042 nova putnička i laka komercijalna vozila.

Međutim, ni nakon ukidanja vanrednog stanja interesovanje kupaca za nova vozila nije dostiglo prošlogodišnji nivo. Od maja do novembra prodato je 17.162, a u istom periodu prošle godine 20.752 nova vozila.

Šta se najviše kupovalo?

Kad je reč o polovnim automobilima, u 2020. godini najviše su se kupovali, odnosno prodavali, polovni automobili između 2005. i 2007. godišta, a zatim oni koji su proizvedeni 2004. i 2008. godine.

U ovoj godini, kao i ranijih godina, kupci su najviše tražili polovne automobile sa dizel motorom. Čak 71 odsto prodatih su dizelaši, a 26 odsto benzinci.

Takođe, najviše prodatih automobila je sa Euro 3 (42%) i Euro 4 (32%) motorima.

Najprodavanije marke polovnjaka su: Volkswagen, Opel, Peugeot, Audi i Renault.

Što se tiče novih automobila (podaci su za prvih 11 meseci 2020.), najviše je prodato Škoda (3.446), zatim slede Fiat (1.907), Renault (1.717), Toyota (1.242) i Hyundai (1.131).

Kupci su najviše birali sledeće modele: Škoda Octavia, Renault Clio, Fiat Tipo, Škoda Fabia, Fiat 500L, Opel Astra, Škoda Superb, Dacia Sandero, Toyota Yaris i Hyundai Tucson.

Za razliku od kupaca polovnih, kupci novih su najviše bili zainteresovani za automobile sa benzinskim agregatima, a tek 0,15 odsto kupaca se odlučilo za električni automobil.

Pomama za dvotočkašima

Novonastala situacija zbog epidemije korona virusa očigledno je uticala na to da jedan broj građana promeni svoje navike, pa je tako od ukidanja vanrednog stanja zabeležen veliki rast prodaje novih mopeda, a naročito novih motocikala.

U odnosu na prethodnu godinu, u prvih deset meseci ove godine prodaja mopeda skočila je za 12 odsto, a motocikala za čak 69 odsto.

U odnosu na prethodnu godinu, u prvih deset meseci ove godine prodaja mopeda je sa 1.827 prodatih primeraka skočila za 12 odsto, a motocikala sa 1.316 jedinica za čak 69 odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar