Foto: Shutterstock

Podsećamo kako da pripremite vaš automobil za period pred nama, a sve u cilju lakše i bezbednije vožnje.

Pored svih tečnosti koje su vitalne za pravilan rad motora (motorno ulje, tečnost za kočnice, antifriz…), važno je i da dopunite tečnost za pranje stakala. Već sad birajte zimsku jer su dani pred nama nepredvidljivi, a jutra mogu biti izuzetno hladna, pogotovo ako živite van grada. Ovo nije trenutak kada želite da ostanete bez ove tečnosti i samim tim bez čistog vidika.

Šta sa svetlima?

Bilo da se vozite u Srbiji ili nekoj drugoj zemlji, svetla tokom dana su i te kako važna pogotovo u mesecima kada je vidljivost smanjena. Svi znamo da u gradu nema prevelike koristi od upaljenih svetala tokom dana, ali na otvorenom putu dnevna svetla povećavaju bezbednost u velikoj meri jer vas drugi vozači vide sa veće udaljenosti i mnogo ranije od onih koji nemaju upaljena svetla.

Zato, proverite sve sijalice: ovde naročito mislimo na farove jer preko njih se obezbeđuje ujednačeno osvetljenje puta. Obratite pažnju i na njihova stakla. Pukotine mogu trajno da oštete farove, kao i da loše utiču na pravilno raspoređivanje svetlosti na putu. Samim tim može da se dogodi da zaslepite vozače koji dolaze iz suprotnog smera.

Foto:shutterstock

Takođe, bez obzira na to što rezervne sijalice više ne spadaju u obaveznu opremu automobila, ukoliko možete sami da zamenite pregorelu sijalicu vi ih onda držite u prtljažniku.

Ako niste skoro proveravali snop svetala, preporučujemo vam da podešavanje obave stručni ljudi na uređaju za merenje visine, kako svetla ne bi bila postavljena isuviše visoko ili opet, prenisko. Ovo je važno jer ukoliko je snop viši nego što treba da bude zaslepljivaćete ostale vozače, što može biti opasno. Sa druge strane, ako je podešen prenisko, vi nećete imati dovoljno preglednu situaciju ispred sebe.

Foto:shutterstock

Na dužim relacijama i po lošim vremenskim uslovima trebalo bi da tokom pauza proveravate i po potrebi čistite farove i zadnja svetla.

Kako protiv magljenja stakala

Tokom jeseni stakla na vozilima često magle, što direktno utiče na vidljivost. Bitno je da ustanovite zašto dolazi do magljenja prozora i ovaj problem eliminišete. Jedan od najčešćih razloga je prljav filter kabine (klime), pa ga sada obavezno zamenite.

Foto: Shutterstock

Drugi čest uzrok je prodor vlage negde u vozilo, pa ukoliko je filter kabine skoro zamenjen, morate naći mesto gde vam u automobilu prodire vlaga. Prvo proverite i očistite odvode jer oni mogu biti zapušeni lišćem i raznim nečistoćama.

Foto: Shutterstock

Odvodi najčešće budu zapušeni od opalog lišća koje se skuplja u dnu vetrobranskog stakla. Pogledajte i kakva je situacija u prtljažniku, i po podu vozila, da li negde vlaga prodire. Pomoć mogu biti i posebna hemijska sredstva protiv magljenja. Potrebno je da ovim sredstvom premažete unutrašnju stranu svih stakala na vozilu. Ovde od pomoći može biti i običan alkohol.

Da bolje vidite i kad je pljusak

Kao prvo proverite i po potrebi zamenite metlice brisača. Često tek početkom jeseni primetimo da su se metlice oštetile i iskrzale od sunčevih zraka, a to uzrokuje neravnomerno čišćenje vetrobrana.

Foto: Shutterstock

U toku jeseni nije na odmet nabaviti i neko od hemijskih sredstva protiv kiše. Ima ih u prodavnicama auto-opreme, a potrebno je samo da ih, prema uputstvu, nanesete na stakla. Njihova namena jeste da brže odvode vodu sa vetrobrana i tako vozačima olakšavaju vožnju po kiši, a efekat traje i više meseci.

Izbacite tekstilne patosnice

Sada je vreme da tekstilne patosnice zamenite gumenim koje trpe vlagu koju unosite na obući. U nekim slučajevima upravo ovo bude problem sa magljenjem stakala jer tekstilne patosnice mogu biti natopljene vlagom.

Zašto je važno pranje vozila

Redovno održavajte svoj automobil. Skidanjem nečistoća sa automobila produžavate mu vek. Ne dozvolite da vam lišće okupira odvode i tako dovede do prodora vode u kabinu, ili da se taloži oko točkova.

Bonus video: Priprema vozila pred put