Evo koliko razvija najbrži auto Tesle bez elektronskog ograničenja VIDEO

Auto 02. jul 202213:18
Podeli:
Foto: Tesla/Promo

Tesla Model S Plaid je najsnažniji automobil američkog proizvođača električnih automobila, a kanadska kompanija Ingenext rešila je da proveri koja je maksimalna brzina ove limuzine kada se ukloni softversko ograničenje.

Najsnažnija Tesla razvija 1.020 KS, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 280 km/h, a ovu brzinu je moguće ostvariti isključivo u Track modu vožnje. Ipak, sa ovom snagom, sasvim je jasno da Model S Plaid može i dosta brže od toga, pa je kanadska kompanija Ingenext rešila da napravi par izmena na softveru kako bi uklonili limiter brzine.

Zatim su našli pistu koja je idealna za testiranje maksimalne brzine da provere koliko najsnažnija Tesla može da dostigne. Objavljen je i video snimak ovog testiranja, a kadrovi su impresivni.

Kako se ispostavilo, Tesla Model S Plaid može da dostigne znatno više od službenih 280 km/h. Prema fabričkim specifikacijama, maksimalna brzina bez limitera je 320 km/h, ali nijedna verzija tog automobila nije našla svoj put do kupca bez elektronskog ograničenja, pa su se mnogi pitali koja je zapravo maksimalna brzina ovog električnog automobila.

Pomenuti Kanađani su kao poligon iskoristili 2,9 kilometara dugu poletno-sletnu pistu, a Model S Plaid je sa lakoćom probio granicu od 320 km/h. Kada je ovaj automobil već stigao pred kraj piste, na brzinomeru je pisalo 216 milja na sat, što je zapravo 348 km/h. Treba napomenuti da je automobil imao još snage za ubrzanje, ali je jednostavno ponestalo prostora za to. Kako piše zimo.dnevnik.hr, Tesla je dostigla maksimalnu brzinu nakon 2,56 kilometara piste, dok je preostalih 340 metara iskorišćeno za zaustavljanje vozila.

Radi se o impresivnoj maksimalnoj brzini, ali s obzirom da nisu podeljeni GPS podaci iz vožnje, verovatno je da se ovaj poduhvat neće računati kao službeni rekord brzine za Model S Plaid.

Bonus video: "Tesla vas bezbedno vozi do kućnog praga" - Pa ne baš uvek

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar