Foto: Shutterstock

Da li će električna revolucija u automobilskom svetu uključiti i vozače sa invaliditetom? Trebalo bi, jer za sada osobe sa invaliditetom neće moći da ih koriste ukoliko se nešto ne promeni u konstruisanju ovih automobila, pa čak i stanica za njihovo punjenje.

Iako naizgled ništa ne sprečava vozače sa invaliditetom da svoje benzince i dizelaše uskoro zamene električnim automobilima, dosadašnji tok elektrifikacije saobraćaja ukazuje na suprotno: ova grupa vozača, naročito oni u invalidskim kolicima, potpuno je isključena iz EV revolucije.

Mnogo je prepreka koje sprečavaju vozače u kolicima da sednu za volan električnog četvorotočkaša, ali hajde da krenemo od same strukture automobila.

Foto: Shutterstock

Poznato je da je baterija EV ugrađena u pod automobila čime se sedišta neznatno podižu. Ipak, za vozače u kolicima, tih nekoliko centimetara manje razlog su što će još dugo voziti automobile sa unutrašnjim sagorevanjem, piše Energetski portal.

Konverzija benzinaca i dizelaša u vozilo sa rampom ponekad zahteva spuštanje poda i do 35 cm, a ovaj poduhvat vozače u Americi košta preko 25.000 dolara, navodi The Verge. Kompanije koje se bave adaptacijom automobila u vozila za invalide nisu u stanju da ugrade rampe u postojeće modele električnih vozila zbog pozicije baterije i visokog poda.

Osim nemogućnosti da se udobno smeste u električni automobil, osobe sa hendikepom ukazuju na još problema o kojima bi automobilska industrija trebalo dobro da razmisli.

Infrastruktura za punjenje vozila takođe nije namenjena osobama u invalidskim kolicima i sa drugim fizičkim poteškoćama. Kablovi za punjenje su veoma teški zbog dodatne izolacije, pa je precizno priključivanje vozila na punjač pravi izazov za ovu grupu vozača.

mx-30, električni automobil:
Foto: Daniliuc Victor / Shutterstock

Izveštaj Istraživačkog instituta za potrošače sa invaliditetom otkriva da većina starijih i osoba sa invaliditetom (61 odsto) – uključujući one koji pate od artritisa, bolesti mišića, oštećene motoričke kontrole ili se oporavljaju od moždanog udara – želi da poseduje električno vozilo, ali ih plaši mogućnost da imaju poteškoće sa punjenjem, ističe i britanski Autocar.

Osim toga, punjači se na većini stanica nalaze previše blizu što vozačima u kolicima onemogućava nesmetano kretanje, a samo punjenje vozila dodatno otežava.

Foto: Shutterstock

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se nalazi oko milijardu osoba sa invaliditetom i svi ovi ljudi neopravdano su isključeni iz najvažnije revolucije u istoriji automobila. Srećom, industrija električnih vozila tek hvata svoj zamah pa nema sumnje da će pojedini modeli ubuduće biti prilagođeni vozačima sa hendikepom.

Bonus video: Pogledajte prvi test letećeg automobila u Slovačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)