Foto: Ferrari

Došao je i taj dan da Ferrari, italijanski proizvođač supersportskih automobila, predstavi svoj prvi porodični model, sa četvoro vrata i većim rastojanjem od tla. Jeste super SUV, ali Italijani ipak ne žele tako da ga klasifikuju.

Nakon što su se gotovo svi premijum proizvođači izređali u ponudi super SUV-ova, stigao je i Ferrari. Međutim, kao što se očekivalo, Ferrari nije preterano zagrizao u SUV maniju, već je svoj veliki model zamislio kao rasni GT, razvukao ga za dodatni par vrata i podigao od tla.

Foto: Ferrari

Dakle, prvi put u 75-godišnjoj istoriji Ferrari je napravio automobil s četvoro vrata, ali ona se otvaraju nasuprot jedna drugim, kao kod Rolls Royce modela, što ovom sportskom krosoveru iz Maranella daje dozu prestiža i posebnosti. Zadnja vrata otvaraju se pod uglom od 79 stepeni.

Foto: Ferrari

Purosangue (što znači čistokrvni) je dugačak 4,97 metara, 2,03 m širok i visok 1,59 m, pa nudi jedinstvene dimenzije i proporcije u celom luksuznom super SUV segmentu.

Osim drugačijeg dizajna od ostalih rivala, ono što nas sve raduje je beskompromisni pogon. Pod haubom je atmosferski V12 motor, zapremine 6,5 litara.

Raspolaže sa 725 KS i 716 Nm, što zahvaljujući pogonu na svim točkovima omogućava da do 100 km/h stiže za 3.3 sekunde, na 200 km/h je za 10.6 s, a ne posustaje sve do 312 km/h. Motor se vrti sve do 8.250 o/min, a vrhunske vozne karakteristike granatuje odlična raspodela mase (49:51).

Da, ovo nije prvi Ferrari s 4×4 pogonom, ali je prvi koji ima pomoć pri spuštanju nizbrdo i prvi s aktivnim sistemom protiv prevrtanja. Purosanuge je moguće podići na 183 mm od tla, a oslanjanje nosi naziv FAST (Ferrari Active Suspension Technology).

Ovo je ujedno i najpraktičniji Ferrari jer osim četvoro vrata i drugog reda sedišta, nudi i prtljažnik od 473 litre. A možda i najvažnije, Ferrari nije kopirao enterijer od ostalih modela iz game, već je osmislio potpuno nov stil.

Centralnog ekrana nema, već su tu ekrani posebno za vozača i posebno za suvozača.

Cena još nije otkrivena, ali neki talijanski mediji spominju start od 400.000 evra, piše index.hr. U Ferrariju na upit za cenu samo kažu „ipak je to V12 Ferrari“. Verujemo da to potencijalnim kupcima nije ni važno, a kamoli presudan podatak.

Bonus video: Vozili smo BMW iX – veliki, brzi i električni SUV

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare