Foto: Shutterstock

Rast cene sirovina potrebnih za proizvodnju baterija doveo je do velikih problema u automobilskoj industriji koja se ubrzano elektrifikuje. Prema određenim stručnjacima, cena električnih automobila koja je već naglo skočila, nastaviće da raste u skorijoj budućnosti.

Cena petnaest najpopularnijih vozila na struju u Nemačkoj skočila je za čak 14,5 odsto u avgustu 2022. u odnosu na isti mesec prethodne godine, a prosečno povećanje cene je 5.385 evra.

Tržišno istraživanje koje je sproveo Centar za istraživanje automobila (CAR), pokazalo je da su cene „otišle u nebo“, ali prema mnogim stručnjacima, neće se zaustaviti na ovom nivou, jer cene sirovina za proizvodnju baterija i dalje rastu. Primera radi, Tesla Model 3 je skuplji za 7.000 evra nego prošle godine, a osnovna verzija sada ima cenu od 49.900 evra. Ford je povećao početnu cenu za Mustang Mach-E za 9.000 evra i ona sada iznosi 56.500 evra, a Audi i Porsche su takođe povećali cenu svojih električnih automobila.

Kako piše Revija HAK, nova uredba nemačke Vlade, koja uključuje i ograničenje subvencija za elektromobilnosti, samo pojačava zabrinutost za budućnost vozila na struju. Niko više ne želi da plati 35.000 evra za mali automobil na baterije kao što je Renault Zoe. U periodu od 2016. do 2021. godine, Nemačka je potrošila oko 4,6 milijardi evra za podsticanje tranzicije ka elektromobilnosti.

Bonus video: Vozili smo najaerodinamičniji automobil na svetu – električni Mercedes EQS

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar