BMW: Ovo je najsnažnija plug-in “petica”

Auto 12. avg. 202014:29
Podeli:
Foto:Promo

Posle “530e” verzija “serije 5”, i to u svim karoserijskim izdanjima koje stižu do kraja godine, BMW je predstavio i top-model plug-in porodice. Reč je o “petici” čije hibridno srce čine elektromotor i redni šestoclindarski agregat, ukupne snage 394 KS i 600 Nm, a nosi oznaku “545e xDrive”.

Sa već pola miliona prodatih elektrifikovanih modela, u BMW Grupi trenutno je fokus na tome da do kraja 2021. godine udvostruče ovu brojku. Sa 50.000 prodatih “petica” na čistiji pogon prošle godine, ova serija je ujedno bila i najprodavaniji BMW-ov elektrifikovani model.

U plug-in porodici “serije 5” biće ukupno pet modela. Do sada je predstavljen “530e” sedan sa benzinskim motorom od četiri cilindra, a u novembru stiže i karavanska verzija, odnosno “530e touring”. I sedan i karavan nudiće se i sa “xDrive” pogonom na svim točkovima.

Foto:Promo

Peti član je najsnažnija verzija “545e xDrive”, koja koristi elektromotor od 109 KS i redni twin-turbo šestocilindarski benzinski agregat od 286 KS. Ukupna snaga hibridnog sistema iznosi 394 KS, a prenosi se na sve točkove putem osmostepenog Steptronic menjača. Najveći obrtni moment je čak 600 Nm, dok je maksimalna brzina 250 km/h. Ubrzanje do “stotke” za plug-in sedan je impresivnih 4,7 sekundi.

Foto:Promo

Pročitajte još:

Najdinamičnija “petica” na plug-in hibridni pogon opremljena je baterijom od 400V, koja je smeštena iza zadnjih sedišta, pa je ukupna zapremina prtljažnika 410 litara.
BMW “545e xDrive” nudi i različite režime vožnje, gde je “hibrid” standardni, a moguće je birati i “electric” u kome je domet 57 kilometara samo na struju. Tu je i “sport” režim u kom električni motor samo podržava rednog “šestaka” kako bi vožnja bila još dinamičnija.

Foto:Promo

Ovaj BMW čistog i snažnog srca opremljen je “ready to drive” zvukom, dizajniranim da u toku vožnje u električnom režimu pešaci mogu da čuju automobil. Ovaj sistem emituje zvuk motora pri brzinama do 30 km/h. Sa druge strane, “active sound design” pojačava autentični, jasan i glasan zvuk motora i u “sport” režimu.

Foto:Promo

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar