Foto:Shutterstock

Nakon što je bavarska kompanija počela sa doplatom za grejanje sedišta na određenim tržištima, javnost se pobunila i izrazila svoje nezadovoljstvo. Međutim, i pored toga, BMW smatra da će pretplata za određene funkcije zaživeti i da će biti ozbiljan izvor prihoda za kompaniju.

BMW i pored svih kritika nastavlja sa uvođenjem pretplate za grejanje sedišta, pa sada vlasnici modela bavarske kompanije u Velikoj Britaniji za ovu uslugu moraju da plate 15 funti mesečno. Vozači mogu da uštede tako što će platiti 150 funti za celu godinu, ili 250 funti za tri godine, dok neograničen pristup funkciji grejanja sedišta košta 350 funti.

Nemački proizvođač očekuje da će funkcija pretplate obezbediti prihod od oko 5 milijardi evra do 2030. godine. Prema BMW-u, ova funkcija će obezbediti veću fleksibilnost, jer će na ovaj način vlasnici automobila moći da doplate za grejanje sedišta samo tokom zimskih meseci. Treba napomenuti da je ovo samo početak, jer bi bavarska kompanija i druge funkcije, poput dodatne snage motora, mogla da napravi dostupnim isključivo uz pretplatu.

„Od naših kupaca znamo da njihovi zahtevi za mobilnošću nisu tako statični kao što su bili. Neki od nas retko putuju budući da sada rade od kuće, tako da jednogodišnja pretplata ili plaćanje nekoliko hiljada evra za funkciju kao što je Teslin Autopilot, ima manje smisla od plaćanja jednokratne mesečne naknade kada idemo na putovanje“, izjavio je za Bloomberg Torsten Julich, portparol BMW-a.

BMW nije jedini proizvođač automobila sa ovom idejom, jer i Stellantis smatra da se dosta novca može zaraditi uz pomoć pretplate. Ovaj automobilski gigant je čak prošle godine predstavio i softverski plan vredan 20 milijardi dolara koji bi, između ostalog, omogućio funkciju pretplate u novim modelima.

Da li će proizvođači automobila proizvoditi i prodavati vozila sa gubitkom i nadom da će razliku nadoknaditi u funkcijama pretplate? Ukoliko kupci ne žele grejana sedišta, i nikad se ne pretplate za tu opciju, da li će i dalje morati da plate hardver? Kako nadoknaditi sve troškove pretplate prilikom prodaje automobila? Postoje brojna pitanja i problemi povodom pretplate, a samo vreme će dati odgovor. Jedino što je sigurno jeste da će kupac platiti konačnu cenu.

Bonus video: Reakcije naših ljudi na električni BMW iX

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram