Foto: Shutterstock

Krenuli ste na odmor, kod rodbine ili na izlet i dogodi se ono "najgore" - vaš automobil se pokvari nasred auto-puta. Ukoliko imate neki od paketa "pomoći na putu" situacija ne mora da bude toliko loša, ali ako nemate - šlepovanje može zaista mnogo da košta. Ono što vozači moraju da znaju jeste to da je zabranjeno vučenje neispravnog vozila na auto-putu i motoputu. Međutim, postoje primeri kada je to ipak moguće.

Postoji mogućnost da neko dođe svojim automobilom i da vas odvuče sajlom ili kanapom za vuču tamo gde želite. Vuča sajlom ili kanapom na auto-putu nije zabranjena, ali postoje uslovi. Ukoliko vam se auto pokvari na auto-putu, može da dođe prijatelj, brat, kum ili neko četvrti, pa da izbegnete usluge šlep-službe. Pošto prosečan vozač uglavnom nije siguran šta sme, a šta ne sme u nekim specifičnim situacijama, pogledajmo šta tačno piše u zakonu i šta sme da se radi, a šta ne sme.

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima („Sl. glasnik RS“, br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 – odluka US, 55/2014, 96/2015 – dr. zakon, 9/2016 – odluka US, 24/2018, 41/2018, 41/2018 – dr. zakon, 87/2018, 23/2019 i 128/2020 – dr. zakon) piše (Član 70) da je „Zabranjeno vučenje neispravnog vozila na auto-putu i motoputu“.

Međutim, Zakon ipak dozvoljava da se auto vuče i na auto-putu i na motoputu.

U istom članu piše: „Izuzetno od stava 1. ovog člana, ukoliko je razlog za vuču nastao za vreme kretanja motornog vozila po autoputu, odnosno motoputu, vučenje je dozvoljeno do prvog isključenja sa auto-puta, odnosno motoputa.“

Foto: Shutterstock

Ukratko – vozite po auto-putu ili motoputu i auto vam se pokvari. Zakon dozvoljava da neko dođe svojim automobilom i da vas odvuče do prvog isključenja i dalje gde želite.

Na šta se odnosi zabrana?

Ne smete pokvaren auto da vučete ukoliko je kvar nastao pre naplatne rampe na auto-putu ili ulaska na motoput.
Dakle, samo i isključivo ukoliko se auto pokvario na samom auto-putu ili motoputu, dozvoljeno je da dođe drugi auto i da ga vuče.

Šta je uopšte motoput?

Zakon kaže da je motoput: „državni put namenjen isključivo za saobraćaj motocikala, putničkih vozila, teretnih vozila i autobusa, sa ili bez priključnih vozila i kao takav obeležen propisanim saobraćajnim znakom“.

Dakle, prilično nejasna definicija, ali saobraćajni znak ispod nam govori da li smo na motoputu ili ne, piše sajt Polovni automobili.

Takođe, na motoputu ne sme da se vozi brže od 100 km/h, a na nekim deonicama maksimalna brzina može dodatno da se ograniči. Uglavnom, zakon je dao prilično slabu definiciju motoputa (u smislu broja traka, postojanja zaustavne trake, fizičke odvojenosti „smerova“, denivelacije…), tako da praktično možemo da se oslanjamo samo na gore prikazane saobraćajne znakove da bismo znali da li smo na motoputu ili ne.

Važno za sve vozače – Naučite na vreme kako se montira alka za vuču na vaš automobil. Takođe pročitajte u uputstvu proceduru i upozorenja, naročito ako imate auto sa pogonom na svim točkovima ili sa automatskim menjačem, pošto vuča tih automobila može da dovede do veoma skupih kvarova.

Bonus video: Za sve one koji se spremaju na put automobilom

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)